Regele alb
Regele alb
Regele alb
Regele alb
Regele alb
Regele alb
Regele alb
Regele alb
Regele alb
Regele alb
Regele alb
Regele alb
Regele alb
Regele alb
Regele alb
Regele alb
Regele alb
Regele alb
ISBN
978-973-46-1009-9
An apariție
2008
Lună apariție
6
Număr pagini
328
Tip ediție
cartonată
Format
130x200
Colecție
BIBLIOTECA POLIROM > Proză XXI
Domenii

Regele alb

Autori: György Dragomán
 
Premiul Cultural 2008, acordat de Institutul Cultural Roman de la Budapesta
Traducere din limba maghiara de Ildiko Gabos-Foarta

Aceasta carte a aparut cu sprijinul Hungarian Book Foundation.

In numai doi ani de la aparitie, la prestigioasa editura Magveto din Budapesta, Regele alb a inregistrat un succes remarcabil, fiind publicat si/sau in curs de publicare in alte 18 tari: SUA, Germania, Franta, Italia, Olanda, Israel, Finlanda, Suedia, Norvegia, Danemarca, Polonia, Grecia, Slovenia, Bulgaria, Slovacia, Croatia, Serbia, Spania.

Structurat in 18 capitole, fiecare echivalent cu cite o nuvela aproape autonoma, romanul urmareste, pe parcursul unui an si jumatate, intimplarile, cind hazlii, cind dramatice, ale personajului principal, un copil de 11 ani pe nume Dzsata, al carui tata e "reeducat prin munca" la Canalul Dunare-Marea Neagra din pricina semnarii unei petitii cu continut critic la adresa regimului, ceea ce il face vinovat de "activitati subversive antistatale". In societatea profund dictatoriala in care traieste Dzsata, marcata de penurie, teama, minciuna, neincredere, violenta si frustrari, cititorul va recunoaste cu usurinta România "epocii de aur". Bildungsroman plin de aventuri tragicomice relatate cu savoarea ingenuitatii virstei fragede, volumul lui Dragoman a fost, vreme indelungata, vedeta librariilor maghiare.

"Vocea lui Dzsata este limpede si apropiata, de parca baietelul s-ar uita drept in ochii cititorilor carora li se adreseaza. Si, asemenea lui Huckleberry Finn, un alt copil rebel devenit celebru, Dzsata este un maestru al evaziunii, un etern nesupus." (The Times)

"Copilaria lui Dzsata pare sa prinda viata sub ochii nostri, in toata bogatia si complexitatea ei. Cu un talent uluitor, Gyorgy Dragoman recreeaza o intreaga lume de gesturi si obiecte, fragmentele de povesti din care este alcatuit romanul coagulindu-se in jurul jucariilor artizanale si arsenalului improvizat al unui baietel de unsprezece ani." (The Sunday Telegraph)
An apariție
2008
Lună apariție
6
Număr pagini
328
Tip ediție
cartonată
Format
130x200
Fără comentarii


Despre autori


György DRAGOMÁN este unul dintre cei mai apreciaţi şi mai traduşi scriitori maghiari contemporani. Născut în 1973 la Tîrgu Mureş, s-a stabilit în 1988 în Ungaria, împreună cu familia. A studiat filosofia şi literatura engleză la ELTE, în Budapesta, şi a lucrat la o teză de doctorat despre proza lui Samuel Beckett, traducînd în acelaşi timp din operele lui Beckett, James Joyce, Ian McEwan şi Irvine Welsh. Dragomán a debutat în 2002, cu volumul A pusztítás könyve (Cartea desfacerii), care a primit premiul Bródy, urmat în 2003 de piesa de teatru Nihil şi în 2005 de romanul A fehér király (Regele alb; Polirom 2008, 2017), care a fost distins în Ungaria cu premiile Tibor Déry şi Sándor Márai şi a fost tradus în peste 30 de limbi, în present existînd şi un proiect de ecranizare a cărţii în Marea Britanie. În 2011 lui György Dragomán i s-a acordat premiul literar Jan Michalski pentru acelaşi roman. În 2014 prozatorul a publicat romanul Máglya (Rugul; Polirom, 2015), care s-a bucurat de un succes instantaneu în Ungaria şi a fost preluat de edituri din Statele Unite, Olanda şi Germania, confirmînd valoarea unui autor cu o viziune şi un stil ce au cucerit deja un public larg.


Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.