Va curge sânge
Va curge sânge
Va curge sânge
Va curge sânge
Va curge sânge
Va curge sânge
Va curge sânge
Va curge sânge
Va curge sânge
Va curge sânge
Va curge sânge
Va curge sânge
Va curge sânge
Va curge sânge
Va curge sânge
Va curge sânge
Va curge sânge
Va curge sânge
ISBN
978-973-46-1741-8
An apariție
2010
Lună apariție
7
Număr pagini
560
Tip ediție
broșată
Format
130x200
Colecție
BIBLIOTECA POLIROM > Proză XX
Domenii

Va curge sânge

Autori: Upton Sinclair
 
Traducere din limba engleza si note de Liviu Cotrau
 
Filmul Va curge singe (2007), inspirat din romanul lui Upton Sinclair, a obtinut doua premii Oscar si figureaza in topul celor mai bune creatii cinematografice ale ultimului deceniu.
 
Romanul Va curge singe (1927) ii ofera cititorului o imagine complexa a inceputurilor tulburi si a dezvoltarii rapide inregistrate de in­dustria petroliera din California de Sud. Denuntind conflictele de clasa, coruptia functionarilor guvernamentali si rivalitatile interna­tionale privind productia de petrol, Sinclair urmareste deteriorarea treptata a relatiilor dintre un mare magnat al petrolului si fiul sau, care nu ii impartaseste pasiunea dezumanizanta pentru bani si pe care ideile socialiste il indeamna sa simpatizeze cu muncitorii din exploatarile petroliere. Romanul a fost ecranizat in 2007 in regia lui Paul Thomas Anderson; filmul, avindu-i in rolurile prin­cipale pe Daniel Day-Lewis si Paul Dano, a fost distins cu doua premii Oscar.
 
„Romanul lui Sinclair este o fresca impresionanta a vietii in sudul Californiei si, in acelasi timp, o provocare la adresa unui intreg sistem.” (The New Republic)
 
„Sinclair reprezinta pentru secolul XX ceea ce a reprezentat Fielding pentru secolul al XVIII-lea sau Dickens pentru al XIX-lea. Dar in cazul scriitorului american cunoasterea profunda si redarea fara ocolisuri a metehnelor epocii noastre sint mai cutremuratoare, mai dramatice si mai muscatoare decit cenzura cinica a lui Fielding sau lamentatiile sentimentale ale lui Dickens.” (The Nation)
 

„L-am considerat intotdeauna pe Upton Sinclair nu un romancier, ci un istoric, pentru ca am credinta, inca nestramutata la cei optzeci si cinci de ani ai mei, ca inregistrarea unor fapte nu se cheama istorie. Acestea sint pomelnice sau anale, care nu pot deveni istorie decit daca artistul, poetul, filozoful le scoate din haosul ininteligibil al lucrurilor petrecute cu adevarat si le asaza in ordinea specifica operelor de arta. Atunci cind lumea ma intreaba despre cele petrecute pe durata indelungatei mele vieti, eu nu-i trimit la arhivele ziarelor, nici la autoritati, ci la romanele lui Upton Sinclair.” (George Bernard Shaw)

An apariție
2010
Lună apariție
7
Număr pagini
560
Tip ediție
broșată
Format
130x200
Fără comentarii


Despre autori


Upton Sinclair (1878-1968) a copilarit in Baltimore, intr-o familie saraca. Crizele de alcoolism ale tatalui l-au determinat sa petreaca mult timp alaturi de bunici, persoane instarite din clasa de mijloc, viitorul scriitor cunoscind astfel nemijlocit conditiile de trai in doua medii foarte diferite. In 1888 se muta cu parintii la New York si, la doar paisprezece ani, intra la New York City College, unde incepe sa scrie povestiri si articole pentru ziare ca sa-si poata plati studiile. Recunoasterea ca scriitor i-o aduce insa publicarea romanului Jungla (1906), inspirat din viata muncitorilor imigranti de la abatoarele din Chicago, ce devine imediat un bestseller inter­national. In 1942, i se decerneaza Premiul Pulitzer pentru Dragon’s Teeth, un roman despre ascensiunea nazismului in Germania. Sinclair, cu pronuntatele sale simpatii socialiste, face parte dintre scriitorii si jurnalistii angajati care denunta injustitiile din America incepu­tului de secol XX. Scriitor extrem de prolific, a publicat in timpul vietii peste nouazeci de carti.


Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.