Fotografie de grup cu doamnă
Fotografie de grup cu doamnă
Fotografie de grup cu doamnă
Fotografie de grup cu doamnă
Fotografie de grup cu doamnă
Fotografie de grup cu doamnă
Fotografie de grup cu doamnă
Fotografie de grup cu doamnă
Fotografie de grup cu doamnă
Fotografie de grup cu doamnă
Fotografie de grup cu doamnă
Fotografie de grup cu doamnă
Fotografie de grup cu doamnă
Fotografie de grup cu doamnă
Fotografie de grup cu doamnă
Fotografie de grup cu doamnă
ISBN
978-973-46-1501-8
An apariție
2010
Lună apariție
3
Număr pagini
480
Tip ediție
broșată
Format
106x180
Colecție
BIBLIOTECA POLIROM > Proză XX
Domenii

Fotografie de grup cu doamnă

Autori: Heinrich Böll
 
Traducere din limba germana si note de Petru Forna

Heinrich Boll este al doilea scriitor german, dupa Thomas Mann, distins cu Premiul Nobel pentru Literatura (1972).

Din intreaga creatie a lui Boll, Fotografie de grup cu doamna (1971) este, poate, cea mai coplesitoare fresca a Germaniei din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si din anii reconstructiei ulterioare, o lectura fundamentala pentru cei ce vor sa inteleaga o lume, cu obsesiile, orgoliile si fricile ei. In acelasi timp, este o emotionanta poveste de viata, avind-o in centru pe Leni Gruyten, o femeie puternica, prinsa in virtejul nebuniei razboiului. Prozatorul german adopta o tehnica narativa inedita: isi scrie romanul sub forma unei investigatii obiective asupra protagonistei, interogind personaje din jurul ei si relatind, astfel, pas cu pas, evenimentele ce ii marcheaza destinul. Imaginea de ansamblu obtinuta in cele din urma, asupra traiului cetatenilor obisnuiti pe teritoriul Germaniei in timpul razboiului si dupa sfirsitul acestuia, este colosala.

„In spatele fiecarui cuvint se ascunde o intreaga lume, care trebuie imaginata. De fapt, fiecare cuvint contine o incarcatura imensa de amintiri – nu doar ale unei singure persoane, ci ale intregii omeniri.” (Heinrich Boll)


„Cel care va incerca sa cuprinda dintr-o singura rasuflare generoasa si extrem de variata scriitura a lui Heinrich Boll va descoperi ca tine in miini o „notiune“. Caci in aceste scrieri – incepute cu douazeci de ani in urma si culminind cu romanul Fotografie de grup cu doamna – exista constant o dubla tema care deserveste o astfel de notiune sintetizanta: Estetica umanitatii si lipsa ei de adapost. Insa fiintele lipsite de adapost ale lui Boll nu sint indivizi lipsiti si de credinta sau epave umane aruncate dincolo de bastioanele civilizatiei. Povestile lui sint despre o societate in sine fara acoperis deasupra capului, o epoca deraiata, dislocata, care sta la fiecare colt de strada cu mina intinsa, rugindu-se pentru mila unui spirit blind si pentru solidaritate umana.” (Discursul de decernare a Premiului Nobel pentru Literatura, 1972)
An apariție
2010
Lună apariție
3
Număr pagini
480
Tip ediție
broșată
Format
106x180
Fără comentarii


Despre autori


Heinrich Theodor Boll (1917-1985) este cel de-al doilea scriitor german, dupa Thomas Mann, distins cu Premiul Nobel pentru literatura (1972). Cu citiva ani inainte, in 1967, a primit Premiul Georg Buchner, cel mai important premiu literar al Germaniei. Membru al Grupului 47 si profund implicat in viata publica din Germania postbelica, Boll si-a asumat, alaturi de Gunter Grass, rolul de con­stiinta a generatiei sale. Cartile lui, traduse in peste trei­zeci de limbi, sint incarcate de un umanism puternic si vorbesc despre vina tragica a poporului german, ranile inca nevindecate ale acestuia si necesitatea de a privi in fata un trecut intunecat si dureros. Nascut in Koln, intr‑o familie catolica, Heinrich Boll a refuzat sa se inroleze in Hitlerjugend, organizatia de tineret a celui de-al Treilea Reich. A studiat la Universitatea din Koln, dar in timpul razboiului a fost inrolat si a participat la lupte pe teritoriile Frantei, Romaniei, Ungariei si Uniunii Sovietice. A fost ranit de patru ori, iar in aprilie 1945 a fost capturat de armata americana si trimis intr-un lagar de prizonieri. Dupa razboi incepe sa scrie proza si debuteaza in 1949 cu romanul Der Zug war punktlich (Trenul a sosit la timp). Cartile sale se bucura de succes, dar au parte si de controverse, in principal datorita temelor abordate, intr-o Germanie care nu era deloc pregatita sa isi accepte vinovatia pentru ororile din al Doilea Razboi Mondial. La Editura Polirom i-au aparut pina in prezent Partida de biliard de la ora noua si jumatate (2008), Onoarea pierduta a Katharinei Blum (2009) si Fotografie de grup cu doamna (2010).



Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.