Stupul
Stupul
Stupul
Stupul
Stupul
Stupul
Stupul
Stupul
Stupul
Stupul
Stupul
Stupul
Stupul
Stupul
Stupul
Stupul
Stupul
Stupul
Stupul
Stupul
ISBN
978-973-46-1110-2
An apariție
2009
Lună apariție
5
Număr pagini
416
Tip ediție
broșată
Format
106x180
Colecție
BIBLIOTECA POLIROM > Proză XX
Domenii

Stupul

Autori: Camilo José Cela
INDISPONIBIL
9,62 lei

 
Premiul Nobel pentru Literatura,1989

Traducere de Ioana Zlotescu

Considerata imorala de Biserica Catolica si de guvernul generalului Franco, Stupul (1951), capodopera lui Cela, a fost interzisa in Spania pentru multi ani, fiind publicata, din acest motiv, in Argentina. Romanul prezinta o viziune panoramica a degradarii si dificultatilor pe care le are de infruntat clasa de mijloc dupa Razboiul Civil. Actiunea se incheaga printr-o succesiune de scene portretizind suferintele individuale a peste o suta de personaje, dar importanta romanului depaseste cu mult valoarea sa de document social, caci in el se impletesc spectaculosul carnavalesc si grotescul, violenta si foamea, dorintele reprimate si constringerile vietii intr-un regim dictatorial.

„In opinia mea, Stupul este cea mai buna carte a lui Cela, o reconstructie carnavalesca a traditiilor Spaniei, un cosmar, o descriere suprarealista a conditiei umane.” (Julio Ortega)
 
Stupul este un roman alcatuit dintr-un sir de schite de o extraordinara forta evocatoare.” (Saul Bellow)
An apariție
2009
Lună apariție
5
Număr pagini
416
Tip ediție
broșată
Format
106x180
Fără comentarii


Despre autori


Camilo Jose Cela (1916-2002), unul dintre marii scriitori spanioli ai secolului XX, s-a nascut in Iria Flavia. A luptat in Razboiul Civil din Spania de partea generalului Franco. Dupa al Doilea Razboi Mondial lucreaza ca scriitor si jurnalist si va adopta o pozitie critica fata de regimul generalului Franco. Unele din scrierile sale, considerate mult prea provocatoare, sint interzise de regim, iar revista literara Papeles de Son Armadans, condusa de Cela, este victima unor atacuri sistematice din partea autoritatilor. A debutat cu La Familia de Pascual Duarte (Familia lui Pascual Duarte; in pregatire la Editura Polirom), in 1942, care il impune ca pe un scriitor de mare forta, iar in 1952 apare romanul La Colmena (Stupul; in pregatire la Editura Polirom), unul dintre cele mai importante romane spaniole postbelice. De-a lungul timpului, Cela a publicat romane, nuvele, culegeri de povestiri, carti de calatorie, piese de teatru, versuri si publicistica. Unul din proiectele sale, asa-numitul Diccionario secreto (Dictionarul secret), un dictionar de argou al limbii spaniole, a scandalizat societatea spaniola traditionalista. In 1957 Camilo Jose Cela este numit membru al Academiei Regale Spaniole. Printre alte titluri si functii publice pe care le-a detinut, romancierul se numara si titlul nobiliar de marchiz de Iria Flavia, acordat de regele Spaniei, Juan Carlos I, precum si cel de senator regal in Parlamentul spaniol.

In anul 1988 Cela publica romanul Cristo versus Arizona (Cristos versus Arizona), cu un puternic impact asupra publicului si criticilor. In anul imediat urmator, romancierului spaniol i se acorda Premiul Nobel pentru Literatura. In decursul carierei sale Camilo Jose Cela a mai primit numeroase alte premii literare prestigioase, printre care amintim Premiul Criticilor (1956), Premiul National pentru Literatura (1984), Premiul Printului de Asturias pentru Literatura (1987) si Premiul Cervantes (1995).


Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.