- ISBN
- 978-973-46-1110-2
- An apariție
- 2009
- Lună apariție
- 5
- Număr pagini
- 416
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 106x180
- Colecție
- BIBLIOTECA POLIROM > Proză XX
- Domenii
Traducere de Ioana Zlotescu
Considerata imorala de Biserica Catolica si de guvernul generalului Franco, Stupul (1951), capodopera lui Cela, a fost interzisa in Spania pentru multi ani, fiind publicata, din acest motiv, in Argentina. Romanul prezinta o viziune panoramica a degradarii si dificultatilor pe care le are de infruntat clasa de mijloc dupa Razboiul Civil. Actiunea se incheaga printr-o succesiune de scene portretizind suferintele individuale a peste o suta de personaje, dar importanta romanului depaseste cu mult valoarea sa de document social, caci in el se impletesc spectaculosul carnavalesc si grotescul, violenta si foamea, dorintele reprimate si constringerile vietii intr-un regim dictatorial.
„In opinia mea, Stupul este cea mai buna carte a lui Cela, o reconstructie carnavalesca a traditiilor Spaniei, un cosmar, o descriere suprarealista a conditiei umane.” (Julio Ortega)
„Stupul este un roman alcatuit dintr-un sir de schite de o extraordinara forta evocatoare.” (Saul Bellow)
- An apariție
- 2009
- Lună apariție
- 5
- Număr pagini
- 416
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 106x180
Despre autori
Camilo Jose Cela (1916-2002), unul dintre marii scriitori spanioli ai secolului XX, s-a nascut in Iria Flavia. A luptat in Razboiul Civil din Spania de partea generalului Franco. Dupa al Doilea Razboi Mondial lucreaza ca scriitor si jurnalist si va adopta o pozitie critica fata de regimul generalului Franco. Unele din scrierile sale, considerate mult prea provocatoare, sint interzise de regim, iar revista literara Papeles de Son Armadans, condusa de Cela, este victima unor atacuri sistematice din partea autoritatilor. A debutat cu La Familia de Pascual Duarte (Familia lui Pascual Duarte; in pregatire la Editura Polirom), in 1942, care il impune ca pe un scriitor de mare forta, iar in 1952 apare romanul La Colmena (Stupul; in pregatire la Editura Polirom), unul dintre cele mai importante romane spaniole postbelice. De-a lungul timpului, Cela a publicat romane, nuvele, culegeri de povestiri, carti de calatorie, piese de teatru, versuri si publicistica. Unul din proiectele sale, asa-numitul Diccionario secreto (Dictionarul secret), un dictionar de argou al limbii spaniole, a scandalizat societatea spaniola traditionalista. In 1957 Camilo Jose Cela este numit membru al Academiei Regale Spaniole. Printre alte titluri si functii publice pe care le-a detinut, romancierul se numara si titlul nobiliar de marchiz de Iria Flavia, acordat de regele Spaniei, Juan Carlos I, precum si cel de senator regal in Parlamentul spaniol.
In anul 1988 Cela publica romanul Cristo versus Arizona (Cristos versus Arizona), cu un puternic impact asupra publicului si criticilor. In anul imediat urmator, romancierului spaniol i se acorda Premiul Nobel pentru Literatura. In decursul carierei sale Camilo Jose Cela a mai primit numeroase alte premii literare prestigioase, printre care amintim Premiul Criticilor (1956), Premiul National pentru Literatura (1984), Premiul Printului de Asturias pentru Literatura (1987) si Premiul Cervantes (1995).