- ISBN
- 978-973-46-0846-1
- An apariție
- 2008
- Lună apariție
- 8
- Număr pagini
- 520
- Tip ediție
- cartonată
- Format
- 160x235
- Colecție
- COLLEGIUM > Politici publice și integrare europeană
- Domenii
Cunoasterea institutiilor si a mecanismelor Uniunii Europene a devenit o necesitate pentru fiecare cetatean european. Lucrarea exprima o viziune riguroasa, sintetica asupra fenomenului integrarii Comunitatilor si Uniunii Europene si mai ales asupra mecanismelor decizionale in UE. Pornind de la premisa ca Uniunea Europeana este un construct politic ce depaseste exclusivismul cooperarii prin exercitarea in comun a suveranitatilor nationale in mai toate sectoarele vietii economico-sociale, autorul abordeaza vasta problematica a procesului decizional din perspectiva stiintelor politice, dar utilizeaza in acelasi timp, acolo unde este cazul, instrumente specifice stiintelor juridice sau economice. Adresata profesionistilor care activeaza in administratia europeana si nationala (centrala si locala), studentilor de la Stiinte Politice, Relatii Internationale, Studii Europene, dar si celor de la Drept sau ASE, lucrarea este deopotriva utila oamenilor de afaceri sau cetatenilor interesati de modul de operare al institutiilor comunitare.
Lucrarea este structurata pe 14 capitole impartite in trei parti: partea I (capitolele I-IV), intitulata „Uniunea Europeana”, prezinta procesul de integrare europeana de la origini pina in prezent (obiectivele CE/UE, metoda, actorii, dimensiunile procesului, competentele si sistemul normativ al CE/UE).
Partea a II-a (capitolele V-XI), intitulata „Institutii si proces decisional”, analizeaza exhaustiv sistemul institutional al CE/UE prin prezentarea sistemului in ansamblul sau si, mai apoi, a fiecarei institutii in parte (Consiliul, Comisia, Curtea de Justitie, Curtea de Conturi, BCE, CES, CR si Agentiile). Analiza acestora se refera atit la arhitectura institutionala, cit mai ales la procesul decizional, relevind pe larg relatiile interinstitutionale.
In fine, partea a III-a (capitolele XII-XIV), „Consolidare institutionala si decizionala”, analizeaza institutiile si sistemul decizional al UE din perspectiva reformelor din perioada 2000-2009, inclusiv a Tratatelor de la Lisabona.
Aceasta carte apare dupa ce, la Lisabona, s-a semnat, in decembrie 2007, un nou Tratat al UE, punind-se, probabil, capat crizei declansate prin referendumurile din 2005. Criza ratificarii Tratatului Constitutional, timpul de reflectie pe care UE si l-a luat, revenirea la masa negocierilor, noua propunere de tratat si, in fine, noul tratat m-au obligat sa modific, din mers, lucrarea. Acum, ceea ce parea la un moment dat un dezavantaj, lucrarea iesind pe piata cu o mare intârziere, devine un avantaj, deoarece ne-a permis sa analizam si ceea ce ne asteapta pina la noua reforma a UE, care nu poate fi realizata inainte de 4-5 ani, deci sa avem un tablou complet al institutiilor si deciziilor UE pina la orizontul anilor 2012-2013. (Iordan Gheorghe Barbulescu)
- An apariție
- 2008
- Lună apariție
- 8
- Număr pagini
- 520
- Tip ediție
- cartonată
- Format
- 160x235
Despre autori
Iordan Gheorghe BĂRBULESCU este profesor universitar doctor în cadrul Şcolii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Bucureşti, Jean Monnet Chair, Ad‑Personam, doctor honoris causa al Universității din Oradea și al Academiei de Administrație Publică, Chișinău, visiting professor al Universidad del Alba, Santiago, Chile, și Universidad de Piura, Lima, Peru. Între 2006 și 2020, decan al Departamentului de Relații Internaționale și Integrare Europeană (SNSPA), iar din 2012 președinte al Senatului Școlii Naționale. Diplomat în serviciul Ministerului Afacerilor Externe român (1997‑2004), îndeplinind mai multe funcții, între care și cea de director adjunct al Direcției Generale Uniunea Europeană și director la Direcția America Latină. Pentru activitatea sa diplomatică i‑a fost conferit, în anul 2002, Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler. În 2016 a fost distins cu titlul de „Cetățean European” de către Parlamentul European pentru contribuția adusă la promovarea Ideii Europene (cea mai importantă distincție pe care o acordă UE propriilor cetățeni). Domeniile de expertiză profesională: studii europene, diplomație, relații internaționale și evaluarea de programe și politici publice. Autor a 13 cărți și monografii, coautor al altor câteva zeci de cărți publicate în țară și în străinătate, semnatar a zeci de articole, analize, rapoarte și studii publicate la nivel național și internațional. Membru în numeroase asociații profesionale și expert/manager în diverse proiecte/programe naționale şi europene. Începând cu noiembrie 2010 este președinte al Asociației Române de Relații Internaționale și Studii Europene (asociație membră a European Community Studies Association – ECSA). La Editura Polirom a mai publicat: Procesul decizional în Uniunea Europeană (2008), Dicţionar explicativ trilingv al Uniunii Europene. Trilingual Dictionary of the European Union. Dictionnaire explicatif trilingue de l’Union européenne (împreună cu Daniela Răpan) (2009), Noua Europă. Vol. I, Identitate şi model european (2015) și Noua Europă. Vol. II, O istorie politică a (re)unificării europene (2022).