- ISBN
- 978-973-46-8646-9
- An apariție
- 2021
- Lună apariție
- 10
- Număr pagini
- 328
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
- Colecție
- BIBLIOTECA POLIROM > Esențial
- Domenii
Continuarea celebrului roman Pe frontul de vest nimic nou
Ediţia a II‑a
Traducere din limba germană şi note de Sanda Munteanu
După patru ani teribili, tânărul Ernst şi grupul de militari germani din care face parte, supravieţuitori ai Primului Război Mondial, se află în drum spre casă. Au văzut orori de nedescris şi se emoţionează la gândul că lumea care îi aşteaptă ar putea reveni la normal, iar ţara pentru care au luptat cu dragoste şi entuziasm le-ar putea fi recunoscătoare. Gustă „minuni” cum ar fi un cartof copt pe câmp, se îmbată de mireasma fumului alb care iese din gospodării, semn de recolte, pace şi hrană. Dar nimic nu este ce pare a fi. În gara din oraşul lor natal, camaradul Ludwig, rănit şi bolnav de dizenterie, este aproape ucis de „revoluţionari” de stânga, şi ei foşti soldaţi. Pe străzile oraşului copilăriei, de unde băieţii au lipsit cu anii, există concetăţeni care nu par să se bucure în mod deosebit de întoarcerea lor. Nu le-au împărtăşit experienţele şi nu se pot gândi decât că ţara a fost învinsă… Parcă i-ar învinui… Romanul Întoarcerea din război (1931) a fost interzis de regimul nazist. În 1937 a fost adaptat pentru marele ecran de regizorul James Whale, cu John King, Richard Cromwell şi Slim Summerville în rolurile principale.
„După anii petrecuţi pe front, ne-am închipuit cu totul altfel întoarcerea în patrie. Am crezut că vom fi aşteptaţi, că lumea ne va întâmpina, dar constatăm că deja fiecare e preocupat doar de propriile probleme. Viaţa a mers şi continuă să meargă înainte, de parcă prezenţa noastră deja ar fi de prisos.”
„Lumea are în Erich Maria Remarque un scriitor monumental. E fără îndoială un virtuoz al scrisului, un om în stare să supună limbajul voinţei proprii. Fie că scrie despre oameni sau despre natura neînsufleţită, stilul său e încărcat de sensibilitate, ferm şi sigur pe el.” (The New York Times Book Review)
- An apariție
- 2021
- Lună apariție
- 10
- Număr pagini
- 328
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
Despre autori
Erich Maria REMARQUE s-a născut la 22 iunie 1898 în Germania, la Osnabrück. În vremea studenţiei la Universitatea din Münster, s-a înrolat în armata germană. A luptat în Primul Război Mondial şi a fost rănit de cinci ori. După război a început să scrie la primul său roman, încercând în acelaşi timp să se întreţină. A fost, pe rând, profesor, pietrar, şofer de maşini de curse, jurnalist sportiv. În 1929 a publicat Pe frontul de vest nimic nou, cartea care va deveni, „fără îndoială, cea mai bună poveste despre Primul Război Mondial”. În numai un an, romanul s-a vândut în peste un milion de exemplare, fiind tradus aproape imediat în douăsprezece limbi şi inspirând în 1930 un film de succes, câştigător a două Premii Oscar. După nici trei ani, cartea şi filmul au fost interzise de regimul nazist, sub pretextul că ar aduce prejudicii naţiunii germane, iar Remarque a părăsit ţara, stabilindu-se iniţial în Elveţia, apoi în America. A mai scris nouă romane, toate inspirate de ororile războiului. S-a stins din viaţă în 1970, la Locarno (Elveţia), vegheat de soţia lui, actriţa Paulette Goddard. La Editura Polirom au apărut: Pe frontul de vest nimic nou (2016, 2017, 2022), Noapte la Lisabona (2016, 2019), Soroc de viaţă şi soroc de moarte (2016, 2020), Trei camarazi (2020), „Spune-mi că mă iubeşti…” Erich Maria Remarque – Marlene Dietrich: Mărturii ale unei patimi (2021), Întoarcerea din război (2021), Inamicul (2023) şi Arcul de Triumf (2023).