- ISBN
- 973-46-0117-2
- An apariție
- 2005
- Lună apariție
- 12
- Număr pagini
- 240
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
- Colecție
- EGO. PROZĂ
- Domenii
Presedintele Romaniei isi anunta oficial prezenta la funeraliile unui mare jurnalist, mort in urma unui accident de masina. Presa il vineaza pentru declaratii, un terorist arab, pentru a-l arunca in aer. Insa atit Antonie, trimisul special al unui ziar local, cit si teroristul Mohammad rateaza intilnirea cu presedintele, din cauza unei neintelegeri. Cei doi „vinatori” se vor intilni intr-o biserica goala (presupusul loc unde urma sa apara presedintele), unde Mohammad, cu un rucsac de dinamita in brate, navaleste, urlind: „Sariti in aer, porci occidentali!”. Dupa ce reuseste sa-l convinga pe terorist ca romanii doar viseaza sa devina porci occidentali, Antonie se reintoarce la vinatoarea de presedinti, reusind intr-un final, sa ajunga la conferinta de presa de dupa inmormintarea marelui jurnalist. Suspectat de garzile de corp, ca ar vrea sa atenteze la viata presedintelui, este neutralizat cu un pumn in fata. Antonie isi pierde cunostinta si un tunel oranj i se deschide in fata ochilor, prin care isi revede toata viata sa de pina acum. Si nu e o viata oarecare! De la printul unor ruine, devine un jurnalist tipic al zilelor noastre: superficial, mereu in goana dupa subiecte senzationale.
Prin ce intimplari ajunge Antonie un astfel de om? Cum e viata vazuta din redactia unui cotidian? Sint doar citeva intrebari la care naratorul romanului raspunde pe rind, prezentind destine paralele care se intretaie pe parcurs.
- An apariție
- 2005
- Lună apariție
- 12
- Număr pagini
- 240
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
Despre autori
Florin Lăzărescu (n. 28 martie 1974, Doroşcani – Iaşi), prozator şi scenarist ieşean. Absolvent al Facultăţii de Litere, Universitatea „Al.I. Cuza” Iaşi (1998). Membru fondator al FILIT – Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi. Scenarist al scurtmetrajului Lampa cu căciulă (2006, în regia lui Radu Jude, câştigător al festivalului Sundance, SUA, pentru cel mai bun scurtmetraj). Coscenarist al mediumetrajului O umbră de nor… (2014, în regia lui Radu Jude; premieră la Cannes) şi al lungmetrajului Aferim! (2015, în regia lui Radu Jude; Ursul de Argint la Berlinale, nominalizare la Premiile Academiei Europene de Film pentru cel mai bun scenariu din 2015, Premiul Gopo pentru cel mai bun scenariu, 2016). A debutat editorial în 2000, cu un volum de povestiri: Cuiburi de vâsc (Outopos, Iaşi). A mai publicat romanele Ce se ştie despre ursul panda (Polirom, 2003), Trimisul nostru special (Polirom, 2005, 2014) şi Amorţire (Polirom, 2013), volumele de povestiri Lampa cu căciulă (Polirom, 2009, 2016) şi Întâmplări şi personaje (Polirom, 2015) şi cartea pentru copii Puiul de balaur, puiul de zmeu şi puiul de om (Cartier, 2019). Cărţile sale sunt traduse şi publicate în 10 limbi. Noaptea plec, noaptea mă‑ntorc (ediţia I, Polirom, 2021) a primit Premiul Naţional pentru Proză al Ziarului de Iaşi (ediţia 2022) şi Premiul Observator Lyceum pentru Proză (ediţia 2022).
Foto autor: Mircea Struțeanu