Oglinzi retrovizoare
ISBN
973-683-838-2
An apariție
2002
Lună apariție
12
Număr pagini
216
Tip ediție
broșată
Format
147x205
Colecție
DUPLEX
Domenii
Istorie > România
        >> Cultură și civilizație
        >> Istoriografie

Oglinzi retrovizoare

Istorie, memorie și morală în România. Alexandru Zub în dialog cu Sorin Antohi

Autori: Alexandru Zub
INDISPONIBIL
10,50 lei

 

Tipul de relatie aparte care se stabileste intre discipol si mentorul sau transforma intilnirea dintre cei doi istorici intr-un prilej de evocare nu numai a istoriei ca stiinta, ci si a unei istorii personale. „Treptat, am inceput sa devin curios si eu sa aflu mai multe despre dumneavoastra, sa pot schita un portret al lui Alexandru Zub, altfel decit era el perceput in public, unde transparea cu formula care va este draga, «efigia carturarului». Vroiam sa vad mai mult decit atit si mai mult chiar decit prezenta publica a carturarului, care in spatiul semipublic si semiprivat al perioadei comuniste, unde era foarte greu sa distingi intre aceste doua sfere, era omniprezent in medii socio-profesionale foarte diverse, pentru a incerca sa vorbeasca foarte mult despre trecut, in mod evident insa cu trimitere la prezent si cu o speranta clara intr-un viitor mai bun. Toate aceste lucruri ma intrigau intr-un fel, pentru ca nu erau frecvente printre istorici, ma interesau, ma simteam atasat de ele. La un moment dat am inceput sa am si eu dreptul la unele elemente de autobiografie si chiar la confesiuni. Si ele, in 20 de ani, au conturat un portret pe care eu, acum, am ajuns sa il cunosc in detalii destul de importante, destul de marunte si pe care as vrea sa-l comunicam intr-un fel si celor care, de la distanta vazindu-va, nu va stiu la fel.” (Sorin Antohi)

 

Puteți descărca gratuit forma electronică a cărții (PDF) aici. 

(Reproducerea parțială sau integrală, prin orice mijloace, a cărților incluse în Biblioteca on-line a editurii este interzisă. Nerespectarea acestei obligații constituie o încălcare a dreptului de proprietate intelectuală și se pedepsește conform legilor în vigoare.)

An apariție
2002
Lună apariție
12
Număr pagini
216
Tip ediție
broșată
Format
147x205
Fără comentarii


Despre autori


Alexandru Zub (n. 1934) este cercetator stiintific gr. I, directorul Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” din Iasi, fost profesor la Universitatea „Al.I. Cuza” si presedintele Sectiei de Stiinte Istorice si Arheologie a Academiei Romane. Dintre volumele publicate, amintim: Mihail Kogalniceanu, 1817-1891. Biobibliografie, 1971; A.D. Xenopol, 1847-1920. Biobibliografie, 1973; Vasile Pirvan. Efigia carturarului, 1974 (ed. a II-a, 2003); De la istoria critica la criticism. Istoriografia romana la finele secolului XIX si inceputul secolului XX, 1985 (ed. a II-a, cu subtitlul Istoriografia romana sub semnul modernitatii, 2000); Les dilemmes d’un historien: Vasile Pirvan, 1985; Istorie si finalitate, 1991 (ed. a II-a, cu subtitlul In cautarea identitatii Editura Polirom, 2004); Reflections on the Impact of the French Revolution. 1789, de Tocqueville, and the Romanian Culture, The Center for Romanian Studies, Iasi/Oxford/Portland, 2000; Orizont inchis. Istoriografia romana sub dictatura, 2000. La Editura Polirom au aparut: Oglinzi retrovizoare. Istorie, memorie si morala in Romania. Alexandru Zub in dialog cu Sorin Antohi, 2002, Sovietization in Romania and Czechoslovakia. History, Analogies, Consequences, 2003 si Clio sub semnul interogatiei. Idei, sugestii, figuri (2006).Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.