- ISBN
- 973-681-800-4
- An apariție
- 2005
- Lună apariție
- 2
- Număr pagini
- 504
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 160x235
- Colecție
- DOCUMENT
- Domenii
Țărănimea și puterea. Procesul de colectivizare a agriculturii în România (1949-1962)
Autori: Dorin Dobrincu , Constantin Iordachi
„Inca o pagina a istoriei tragice a Romaniei postbelice a fost scrisa o data cu aparitia acestei lucrari despre perioada colectivizarii. Regimul comunist este descifrat cu rigoare si metoda in zona sa cea mai intinsa, lumea satului – paradoxal, ramasa relativ necunoscuta. Mijloacele prin care taranimea a fost ingenuncheata, cit si rezistenta impotriva acestor incercari sint detaliate. Mostenirea acestui dezastru istoric se face simtita pina astazi.” (Stelian Tanase )
Rezultatul unui proiect condus de Gail Kligman si Katherine Verdery, cercetarea s-a efectuat de catre un grup de 20 de antropologi, istorici, sociologi si critici literari din tara, Statele Unite si Marea Britanie. Printr-o abordare interdisciplinara, folosind documente de arhiva – multe inedite –, publicatii, statistici oficiale, legislatie, marturii cutremuratoare ale celor care au trait infernul acelor vremuri negre, autorii au reusit transpunerea unei perioade importante din istoria noastra recenta intr-o veritabila lucrare-document.
- An apariție
- 2005
- Lună apariție
- 2
- Număr pagini
- 504
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 160x235
Despre autori
Dorin DOBRINCU, istoric, cercetător la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași, Academia Română – Filiala Iași. Domeniile principale de interes: istoria politică, socială și religioasă a României contemporane, editarea surselor istoriei contemporane, istoria regională. Este membru fondator și președinte al Mișcării pentru Dezvoltarea Moldovei.