obiecte umane
obiecte umane
obiecte umane
obiecte umane
obiecte umane
obiecte umane
obiecte umane
obiecte umane
obiecte umane
obiecte umane
obiecte umane
obiecte umane
obiecte umane
obiecte umane
obiecte umane
obiecte umane
obiecte umane
obiecte umane
obiecte umane
obiecte umane
obiecte umane
obiecte umane
obiecte umane
obiecte umane
obiecte umane
obiecte umane
ISBN
978-973-23-3133-0
An apariție
2015
Lună apariție
12
Număr pagini
104
Tip ediție
broșată
Format
135x220
Colecție
CARTEA ROMÂNEASCĂ
Domenii

obiecte umane

Autori: Teodor Dună
INDISPONIBIL
19,22 lei

 
Premiul „Cartea de poezie a anului 2015”, in cadrul Galei Tinerilor Scriitori, editia a VI-a
 

„In obiecte umane, principiul poetic e o imagine desfasurata in avalansa, o notatie ce merge in catastrofa si care sare imediat intr-un scenariu fantasmatic dus regulat, la rindu-i, in parabola. Notatia transformata in vedenie, cam ca la Ion Muresan, proiecteaza un film de concrete anxioase si de peripetii in metafizic, nonsalant relatate. Caci intr-acolo se uita – si acolo vede – Teodor Duna, poet cu o forta imaginativa eruptiva, dar ritualizata. Iar de vazut, vede si el cum «cadavrele se descompun» si face reportajul – nu clinic insa, ci fantasmatic – al unei agonii. Totul intr-o materialitate imaginativa si o acuitate existentiala proprii doar poetilor cu viziune.” (Al. Cistelecan)
 
„Pentru suprarealisti, obiectele sint forte demonice, acumulari oarbe de materie in spatiu si timp. Pentru neoexpresionistul Teodor Duna, obiectele sint corpuri care mimeaza viata, care se joaca «de-a viul» in toate lumile posibile. Ca in Comala lui Juan Rulfo, obiectele umane ale lui Duna se fac si se desfac in acord cu propriile legi interioare, viseaza si iubesc «la o mie de metri deasupra lor», cartografiaza «viata de sub unghii» si «spatiile amneziei», prospecteaza «tarimul kauf» si «groapa adinca din piept». Comala lui Duna e insa si lumea in care inaintezi, mereu de la capat, prin formele poeziei, si ea un trup viu care se misca si se transforma. O lume cu totul noua, care nu seamana cu nimic din ce putem citi azi in poezia romaneasca si in care Teodor Duna este pe cit de singur, pe atit de adevarat.” (Simona Sora)
 
„Am scris cartea asta in citeva saptamini. E tot ce pot și vreau sa spun legat de ea. Despre unele lucruri – cum ar fi așa-zisele aserțiuni fantasmatice despre propria poezie – e mai ințelept sa nu vorbești.
Acum citeva luni, cind obiectele au tacut, am vrut sa ma gindesc la mine. Nu am reușit. Am avut atunci – brusc și probabil fara nici o legatura cu nimic – imaginea unui om mai degraba obișnuit care, pe la noua și un sfert dimineața, alergind dupa tramvai, depașește recordul mondial la viteza. Apoi se așaza puțin transpirat pe singurul scaun liber și pina la primul semafor ațipește.
Apoi nu m-am mai gindit la nimic. Și nici n-am mai incercat.” (Teodor Duna)
An apariție
2015
Lună apariție
12
Număr pagini
104
Tip ediție
broșată
Format
135x220
Fără comentarii


Despre autori


Teodor Duna (n. 1981) a absolvit Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti.
A publicat volumele: trenul de treiesunu februarie, Editura Vinea (2002, Premiul National pentru Debut „Mihai Eminescu”, Botosani, 2003), catafazii, Editura Vinea (2005), de-a viul, Editura Cartea Romaneasca (2010) si der larm des fleisches, Edition Solitude, Germania (2012). Grupaje din poemele sale au fost traduse in franceza, engleza, suedeza, bulgara, spaniola, maghiara.


Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.