Am citit reportaje, mărturii de tot felul (…), fără să-mi dau seama când, a început să mi se contureze în minte nucleul cărții. Cu siguranță că asta s-a întâmplat pentru că, de fapt, am întâlnit aici una dintre obsesiile mele mai vechi, cea a absenței, a dispariției și a felului în care cei rămași în urmă reușesc să o gestioneze. Dar și pentru că voiam să vorbesc despre lumea ultimului deceniu comunist, care ne-a marcat pe noi toți, cei din generația mea, să las propria mea viziune asupra acestor ani esen­țiali pentru ceea ce am devenit mai târziu. Există în noi, cei care descopeream lumea în acei ani, o impresie puternică a lor, care nu se poate să nu-ți hrănească la un moment dat literatura. E firesc deci ca scriitorii să se întoarcă încă, într-o formă sau alta, la „te­ma comunismului“, e o etapă necesară. Însă abia când am ajuns la arhivele CNSAS am avut sentimentul că înțeleg cu adevărat cum era această lume, a cărei ima­gine noi o percepeam cumva atenuată, pentru că prea puțin din cenușiul și răul din afară ajungeau în spațiul protejat și fericit al familiei. Și nici odată cu maturitatea – și informația care a ajuns la noi pe toate căile – nu am avut acces la adevăratele dimensiuni ale dramelor care se întâmplau, abia citind dosarele am înțeles cum stăteau lucrurile. Limbajul violenței, al urii, jargonul acestor documente, poveștile din ele, dar și ceea ce se citește printre rânduri spun totul, ele mi-au inspirat paginile despre familia lui G, transfugul care piere în apele Dunării, o familie care se destramă, rămâne tarată de acest episod nefericit. Aș spune că Vântul, duhul, suflarea este, în primul rând, o carte despre propagarea răului, despre moștenirea traumelor familiale și felul cum acestea ne influențează existența.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.