Sîntem în prezența unui adevărat tunel mental și a unui puzzle – în sensul originar al termenului, de mozaic-enigmă –, în care cititorul rămîne încleiat și captiv, profund dezorientat, și în fine strivit chiar ca într-un crush! Este vorba de mrejele acelui labirint fragmentar despre care vorbeam cînd, în cîteva eseuri dedicate romanelor Dorei Pavel, încercam să conturez neo-goticul (și neuro-goticul) din proza ei. Narațiunea din Crush este, de fapt, încă o dată una labirintică, dar și una fragmentară, reziduală, am simțit-o ca o mare pînză pe care a acționat un fel de acid coroziv și din care, prin urmare, lipsesc multe părți, nerămînînd decît cîteva pete minimale de culoare. [...] Tocmai prin singularitatea sa, Crush ne confirmă, aşadar, că romanele Dorei Pavel sînt neuro-gotice, adică romane psihanalitice contaminate cu puternice inserții gotice, mereu deconstruite și apoi reconstruite, modificate profund. Am mai putea să le numim și romane psycho-noir, împrumutînd un termen care a fost folosit mai degrabă de critica cinematografică, fără să o contrazică, chiar ar intra în rezonanță cu ideea de neuro-gotic... Orice altă tentativă de a oferi o definiție cuprinzătoare a acestor romane, atît de originale în panorama prozei românești contemporane, ar putea, cred, eșua.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.