Benoni e un roman al pricopsirii, dar și al decăderii, puse în oglindă. (…) Poveștile din roman istorisite rapid, în fraze scurte, se întrepătrund treptat, într-un fir unic care se îngroașă insesizabil. Hamsun schimbă planurile și perspectiva cu lejeritatea romancierilor din primele decenii ale secolului al XIX-lea. E omniscient ca Balzac, pe urmele căruia construiește și el tipuri, dar fără să se lungească în portretizarea pe larg a personajelor și fără, mai ales, descrierile minuțioase de tot felul cu care realiștii clasici își plimbă oglinda de-a lungul drumului. De la el afli rapid ce fac, ce spun și mai ales ce le trece prin cap personajelor, încât mulțimea întâmplărilor relatate scurt, cehovian, te face să crezi că au trecut ani de la un moment la altul, deși romancierul are grijă să precizeze des că n-au trecut decât câteva luni sau săptămâni pe firul faptelor și al evenimentelor. Operațiunea asta, a comprimării timpului, care altora le dă atâta bătaie de cap, la Hamsun funcționează impecabil și aparent fără efort, tăietura dialogurilor e de o modernitate fără cusur, iar gândurile răzlețe care trec prin capul personajelor zumzăie imperturbabil. Ca într-un palimpsest, recunoști la Hamsun tehnici folosite mai târziu de Thomas Mann, de Kafka sau de Hemingway, pe care le credeai patentate de ei, dar pe care genialul norvegian le-a brevetat înaintea lor.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.