Prima intilnire cu aceasta opera a fost in vara anului 2004, cind abia terminasem liceul si ma astepta o vara linistita, plina de lecturi frumoase si „neobligatorii”. Am apreciat inca de la inceput faptul ca Saramago nu s-a obosit cu detalii neimportante, ci a intrat direct in orbirea ce inconjoara intreg romanul. Incercam sa inteleg ce inseamna o orbire alba, cum ar fi sa nu vezi si sa nu simti nimic decit o mare alba ca laptele. Autorul impresioneaza prin capacitatea sa de a crea o lume ciudata, paralela acesteia.
Mi-a fost greu sa ma obisniesc cu lipsa liniilor de dialog sau a ghilimelelor care sa-mi arate vorbirea directa, dar am reusit sa urmaresc, totusi, succesiunea evenimentelor si a replicilor. Orbecaiam, uneori, printre rinduri, intelegind, o data-n plus, imaginea lui Saramago asupra a ceea ce dorea sa imi arate. De asemenea, e greu sa intelegi cum o societate atit de bine pusa la punct poate pica imediat in haos. Ai crede ca toate guvernele, toti conducatorii ar gasi o solutie pentru aceasta problema. Dar, ce solutie sa gaseasca atunci cind pina si ei „intra-n rind cu lumea” si orbesc?
Opera urmareste un singur grup de persoane care, in conditii normale, nu s-ar fi asociat vreodata. Avantajul lor este existenta unei femei care, fara stirea celor din jur, poate vedea. Ea este o eroina cum rar se intilneste in literatura: capabila sa-l ingrijeasca pe sotul sau si pe ceilalti ca pe niste simpli copii. Toti depind de ea si au o incredere „orbeasca” in faptul ca alaturi de ea vor fi salvati. O lunga perioada de timp locuiesc intr-un sanatoriu dezafectat unde fusesera trimisi in carantina. Intra intr-un conflict cu alti orbi, ca ei: sufera, mor, ucid doar din cauza lipsei mincarii.
Dupa ce orbirea cuprinde intreaga lume, grupul se muta in afara sanatoriului si ajunge la vechea locuinta a doi dintre membrii sai. Orasul este dezolant, grupuri de orbi se straduiesc sa supravietuiasca, inconjurate de mizerie si moarte la orice pas.
Finalul e si el unul surprinzator, asa cum e tot romanul. Am ramas mut o lunga perioada de timp, incercind sa diger ceea ce autorul imi asezase in fata. Fragilitatea individului si a societatii, per ansamblu, este extrema. Tot ceea ce noi construim de mii de ani poate disparea in decursul unei singure generatii, iar Saramago reuseste sa surprinda o „felie” din acest declin intr-un roman ce va ramine, in opinia mea, un pilon al literaturii secolului al XX-lea.
Daca nu ati citit aceasta carte, v-o recomand cu drag. Va va face sa intelegeti multe lucruri altfel decit o faceati pina acum. Distopia totala, cred eu, ne face sa reevaluam toate gindurile si valorile dupa care ne ghidam, in decursul vietii noastre.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.