Doua filoane expresive se intersecteaza in metafora pudrei: cel al mortii si cel al artificiului mastii. Protagonistul, „marele pudrat”, este cel care se ridica (intii la figurat, apoi la propriu), din propria pulbere, din praful si desertaciunea care se aleg, in comentariul ecleziastic, de orice destin omenesc. Pe de alta parte, el este in aceeasi masura „marele actor” purtator de masca, personajul versatil, „care ia mulajul si glasul tau, statura si prestanta ta”, al teatrului celorlalti.
A doua cheie de lectura, oarecum supraimpusa, dar obligatorie, este aceea a scenariului hristic al invierii: personajul Dorei Pavel se trezeste la viata a treia zi dupa moarte, cade de doua ori in genunchi pe strada Bisericii Ortodoxe, parcurgind un drum al crucii invers, coborind o Golgota care nu mai primeste sacrificii, este prima data recunoscut de Gina (femeie nu numai cu numele, dar si proscrisa a lumii celor vii). Pentru Dora Pavel, in Pudra, moartea si invierea au devenit o farsa actoriceasca, iar mintuirea nu se reveleaza decit pentru a fi, in cele din urma, refuzata (pentru ca maxima trezie de la capatul acestei nopti, in plina lumina si la debutul vietii celei noi, este inlocuita cu atipirea, cu recaderea salvatoare in somn).

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.