«Ceea ce-i desparte» e, mai mult decit felul in care «definesc» literatura, modul in care isi raporteaza propria existenta, propriul traseu personal, la literatura.

Vasile Ernu si Bogdan-Alexandru Stanescu (in ordine alfabetica) isi scriu, prin urmare, despre literatura (si, spune Stanescu, «scrii literatura cind scrii despre literatura»). Pornesc de la cursurile lui Nabokov, ocolindu-l strategic pe Dostoievski (pina cind BAS, care impartaseste opinia nascocitorului lui Humbert Humbert cum ca Dosto e «lipsit de gust», un scriitor de mina a doua comparativ cu Gogol, recupereaza Dublul si Jucatorul), pentru a ajunge, trecind prin Gogol, la Bulgakov si mai departe, la Hagi-Murad si Moartea lui Ivan Ilici ale lui Tolstoi, la proza lui Platonov si la Salamov. Citeaza «anxietatea influentei» a lui Bloom, scrisorile licentioase ale lui Joyce catre Nora si, integral, postfata lui Brodski la Groapa de fundatie (a pomenitului Platonov). Adeseori – daca nu de cele mai multe ori – relecturile lor insotesc complicate antreprize de editare si reeditare (a prozei scurte a autorului Mantalei, a romanelor «minore» ale lui Dostoievski) si descompun in detalii de subtilitate critica magnifice carti cazute in desuetudinea ratingului minor (nici Cevengur, nici Povestirile din Kolima n-au mai fost publicate de zeci de ani, sint bijuterii de anticariat, si nici Ulise n-a mai vazut recent luminita de la capatul tunelului tipografic).

Ceea ce ne desparte nu e, oricum, o carte de critica literara, chiar daca merge de multe ori pe drumul interpretarilor de text. Literatura e supremul pretext, dar, dincolo de absolutul instinct de comentator literar al lui Stanescu, pe care Ernu il forteaza periodic, Epistolarul de la Hanul lui Manuc e aproape un roman detectivistic, plin de suspans, despre carti ca si cum ar avea carne, oase si-ar putea singera.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.