Cind Sefl se indura sa-ti spuna ca proza lui e minata de idei, nu de trama sau de personaje, isi cam bate joc de tine. Fiindca te indeamna sa-i gasesti - eventual prin interstitii, ca altfel nu ai vreo sansa - Ideile, acelea gen «Viata, Universul si tot restul», ca sa citez un alt britanic spumant. Sau, cu alte cuvinte, te trimite sa cauti potcoave de cai morti. Cind, de fapt, trebuie sa inti intinzi antenele in directia ideilor cu un i infinitezimal, a acelora osificate si atit de epuizate de dat ture prin constiinta colectiva incit nici nu se mai cunosc ca idei. Asta e, pina la urma, una din cartile pe care Self pariaza cel mai mult: ridicarea poantei la nivelul de idee (inclusiv in ceea ce priveste «arta poetica»). Iar mecanismul care ii permite aceasta inobilare e limpede in Cucul si pupaza: cupleaza un cliseu banal pina in pinzele albe cu o situatie de un absurd luxuriant. E meritul lui Self ca forjeaza o relatie de compatibilitate fara cusur intre idee cu i mic, cliseu si absurd, prima parind chiar sa derive firesc dintr-a doua. O compatibilitate atit de bine pusa la punct incit ai senzatia ca si daca inlocuiesti absurdul cu «realitatea», cliseul tot sta bine infipt pe picioare, prosper in viabilitatea lui. Acesta este, de obicei, momentul in care te destepti si-ti dai o palma peste ceafa - un gest frecvent, aproape un rit de trecere, daca esti la prima lectura din Will Self. E momentul in care te hotarasti sa mai rascolesti ideile intepenite de mult in propria-ti constiinta si sa faci un inventar cu cite sint primite si cite sint obtinute in urma unei asemenea probe. Literare.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.