Asprimea istoriei, plăcerea deriziunii și a deprecierii de sine, apetitul pentru fantazare și umorul „trist-clovnesc” sau acid (Ion D. Sîrbu), ne includ acestui tipar, grăitor exprimat în figura omului musilian fără însușiri. Pentru a-și susține afirmațiile, eseistul face apel la multe feluri de memorie, îngroașă filiații: evocarea lui Bertoldo, a lui Lazarillo de Tormes în portretul „tricksterului” național Păcală, „švejkismul” lui Caragiale, ș.a. În partea a II-a a cărții, cititorul primește un obiectiv inversat. Ce calități per se deține rom nul „făcut”, istoric, „din petice” (Dan C. Mihăilescu)? Ce mai răm ne din el, atunci c nd îl extragem din șabloanele „mioritismului, bovarismului, medelenismului, frontierismului”, sau îl dezlipim din condiționările gestiunii politice submediocre? Pentru Ovidiu Pecican, specificul nostru național se degajă la intersecția diagonalelor „modului de a fi și de a simți”, pornite din „punctele cardinale” ale unui insolit dreptunghi tipologic al rom nității: Caragiale-Eminescu-Slavici-Creangă. Fiecare dintre exponenții celor patru provincii contribuie cu o energie tipologică unică în tabloul identitar. (…) Adevărat tur de forță multidisciplinar, documentat riguros și savuros adesea, studiul domnului Pecican ne așază într-o lumină central-europeană puternică. Curios lucru, ar putea spune unii, o parte dintre personajele cărții (T ndală al lui Rebreanu, fără a mai vorbi de Mitică, Totò Istrati, etc.), par să gliseze, totuși, spre metehnele Levantului Oriental în care am fost, de altfel, citiți, p nă pe la 1878. Dacă e să ne amintim culisarea frontierelor politice și culturale de sub picioarele noastre și geografia variabilă a termenului „balcanic”, am putea deduce oare puncte de conjuncție între „europenitatea” noastră „mediană” și „balcanismul” de care se vorbește at t?

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.