Chiar dacă există o impresionantă bibliografie critică despre opera joyceană, orice nouă lectură a lui Finnegans Wake, carte în egală măsură „hipnotică” şi exasperantă, este „o cursă cu obstacole”, pe „un c mp minat”, o cobor re într-un labirint tenebros, întruc t „ţintele lui Joyce sunt necunoscutulde neatinsul minţii şi întu­necimea misterioasă”, transpuse într-o com­poziţie voit ermetică, mozaicată, caleidos­copică, fragmentară, contradictorie, cvasi-enciclope­dică, impredictibilă, un amalgam complex al lumilor interioare şi exterioare, dar şi un Turn Babel al limbilor, care a creat un idiom unic, finneganeza. (…) una dintre mizele implicite ale între­prinderii lui Mihăieş este şi aceea de a arăta că Finnegans Wake nu se reduce la un golem lingvistic ingenios, bazat pe o uimitoare dexteritate combinatorică şi pe o virtuozitate stilistică ine­galabilă. (…) Cine se încumetă să accepte „sadismul ludic al scriitorului de a scurtcircuita habitudinile de lectură” şi vrea să înţeleagă acest text aparent impenetrabil găseşte în Finnegans Wake, 628. Romanul întunericului un ghid perspicace şi o interpretare inspirată. Că Mircea Mihăieş are vocaţia monumentalului am spus-o încă de la apariţia primului volum al trilogiei despre Joyce. Aş mai adăuga doar că marele scriitor şi-a găsit şi în cultura rom nă un exeget pe potriva tenacităţii, a inventivităţii şi a imaginaţiei sale debordante.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.