Finnegans Wake, 628 este una dintre cele mai uluitoare apariții din critica noastră contemporană și, totodată, pornind de la figura exponențială a lui James Joyce, o epifanie a modernității literare europene în întregul ei. (Am folosit intenționat vocabula „epifanie“, care îi plăcea at t de mult și a jucat un rol-cheie în configurarea viziunii romanești a scriitorului irlandez.) (...) Mihăieș exploatează cu finețe o observație de care alți exegeți ai lui James Joyce se cam feresc: în făptura chinuitului irlandez se ascunde nu numai un scriitor, ci și un farsor de geniu. Ludicul joacă un rol important în geneza romanului Finnegans Wake, cu amendamentul că nu este vorba de ludicul matur al scriitorului modernist, care trimite prin simulacru și aluzie la semnificații pe un plan superior, ci de cel imatur, al copilului, exprimat de cobor rea către nonsens a unui limerick (iar criticul găsește cu ușurință proba existenței unor construcții de acest tip at t în roman, c t și în textele confesive ale lui Joyce). Acest soi neobișnuit de personalitate ludică guvernează metamorfoza care schimbă permanent sensurile romanului, mut nd cifrul, nu dincolo, ci dincoace de limbaj. Firește, cele 878 de pagini ale cărții conțin mult mai mult dec t at t. Conțin, de pildă, o pasionantă investigație, întinsă pe nu mai puțin de 32 de pagini, a apostrofului din Finnegans’ și a dispariției acestuia, între balada populară irlandezo-americană de la finele secolului al XIX-lea, de la care pornește scriitorul, și roman. Sau o formidabilă suită de analize ale celor patru veghi din roman. Ori o uluitoare privire asupra constituirii unei tradiții de exegeză a acestui text, nu-i așa?, ininteligibil, care face ca analiza romanului să fie însoțită de istoria receptării lui critice. Și multe altele, pe care cititorul le va descoperi fascinat, ca și mine, de suplețea interpretativă, de cuprinderea culturală, de ușurința asociativă a g ndirii critice a lui Mircea Mihăieș. Spectacolul minții criticului dublează și concurează fertil spectacolul romanului însuși.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.