Ovidiu Pecican adună în cartea sa mai multe eseuri care se referă la locul rom nilor în mijlocul Europei, un subiect complicat c tă vreme ei au fost divizați multă vreme în trei, apoi în două state diferite, situație care se păstrează și astăzi. Autorul spune prin subtitlu că se referă la tipologia culturală a Europei. Este limpede că, teritorial, e greu de delimitat „Europa Centrală”. O complicație în plus vine din faptul că însăși ceea ce s-ar putea defini cu acest concept a fost rupt în două de „Cortina de fier” într-un moment în care două imperii se destrămaseră și părțile, atomizate, abia își regăsiseră sau tindeau să-și recapete identitatea. Vreme de aproape jumătate de secol, una era să fii mitteleuropean la Cluj și cu totul altceva la Viena. Doctorul în istorie abordează cu prudență și prin învăluire aceste subiecte delicate, dar exprimă hotăr t ideea că Europa Centrală este „altfel”, pentru că e locuită de un mozaic de populații, uneori mixate. (…) Cartea lui Ovidiu Pecican este rezultatul unor cercetări îndelungate și al studierii unei bibliografii vaste. Dar are intuiții rapide, interesante, spontaneitate și vervă, fiind scrisă cu vădită plăcere. Lectura ei atentă și neprecipitată va oferi și ea multe satisfacții.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.