Andrei e numele personajului principal din Zeppelin. Gazetar, pasionat de istorie. Cîndva, la Universitate, student al unui „bărbat înalt, cu barba rasă și favorite stufoase” – student adică al lui A.D. Xenopol. De la acesta învață că istoria „e o sumă de fapte” care se împart, la rîndul lor, în „fapte de coexistență și fapte de succesiune”. [...] Ce relevanță are această distincție? O-ho: foarte mare! Nu am spus pentru a epata că paginile acestea care se referă la ce e istoria, la ce a spus și cum poate fi înțeles – prin ochiul literaturi – A.D. Xenopol reprezintă o cheie importantă pentru înțelegerea acestui roman. Cartea lui Adrian G. Romilă are aproximativ 220 de pagini – și invoc acest număr pentru a puncta, și din această perspectivă (oarecum) cantitativă foarte buna performanță literară a acestui autor: în atît de (relativ) puține pagini, Zeppelin atinge, survolează, adîncește atît de multe teme, idei, sensuri, sugestii, posibilități. Căci zeppelinul este, deopotrivă, modernitatea, privirea asupra tradiției, privire auctorială, lumea veche, lumea nouă, e pește, e sens, etică, distanță (dar nu foarte mare, nu atît de mare pentru a pierde detaliile – fiind ficțiune, detaliile posibile). Căci, „privită în lung, de sus, eventual dintr-un zeppelin, istoria, cu cele de crezut și cu cele neverosimile, îi părea o singură poveste”.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.