De la nevoia de a investiga apa­ritia Romaniei moderne si de la gindul ca modernitatea unei culturi se naste abia atunci cind oamenii invata sa-si priveasca in mod critic politicienii. Abia intr-o lume in care stii sa ceri socoteala politicianului care te reprezinta se poate spune ca ai un raport modern cu politicul vremii tale. O viziune medievala e genul de ju­ramint de credinta lipsit de dimensiune critica. Politicianul este ales ca sa serveasca unei comunitati, nu ca sa profite de ea. Romania moderna a aparut abia atunci cind romanii au invatat sa se amuze asa cum se cuvine, atit pe seama liberalilor, cit si pe a conservatorilor, mai precis sa se amuze pe seama apucaturilor personale ale celor ferm hotariti sa profite de pe urma jocului politic. Si cine a ajutat mai mult aceasta intelegere la noi decit I.L. Caragiale? E adevarat, au existat scriitori interesanti in a doua jumatate a veacului al XIX-lea, toti contribuind la constructia unei priviri critice fata de politicienii de atunci. Dar Caragiale i-a depasit pe toti. Si atunci e firesc sa ne intrebam: dar Caragiale de unde a invatat cum merg treburile in politica? Hai sa povestim scoala lui Caragiale. Asta e Republica.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.