Din punct de vedere tehnic, Republica ilustreaza, cred, o cotitura semnificativa in scrisul lui Bogdan Suceava, care ar putea deveni o uzina daca va abandona complet filonul autobiografic (atit de pregnant in scrierile anterioare, insa fatalmente limitat la un set restrins de experiente) in favoarea documentului istoric, recontextualizat si interpretat aici intr-o maniera, e drept, personala, dar fara implicatiile existentiale majore de odinioara. Si e firesc sa fie asa, de vreme ce scriitorul n-a cunoscut direct lumea de la 1870. Ca atare, ceea ce ne propune el in aceasta carte e o istorie corect documentata, menita a reabilita (si literar, nu numai istoric) personalitatea lui Candiano Popescu si a simpaticilor sai comilitoni, singurele amanunte „inventate” fiind cele legate de prezumtiva implicare a lui Caragiale, cu tot cu personajele inventate de el, in evenimentele cu pricina. [...] Ca atare, Bogdan Suceava pare sa fi inteles foarte bine ca formula romanului istoric, pentru care opteaza in cartea de fata, traieste tocmai din ambiguitatea aceasta programatica a raporturilor dintre „realitate” si „fictiune”, ambiguitate retruvabila de altminteri in majoritatea scrierilor caragialiene.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.