(…) personajele lui [Catalin Mihuleac] chiar dau o lectie de moralitate, in special in cele doua opere amintite mai sus. In prima [Ultima tigara a lui Fondane], personajul care exprima spiritul romanului din mediul rural al perioadei interbelice face exact gesturile care-l caracterizeaza pe roman: inapoiaza valiza plina cu bani, primita de la evreul pe care l-a ascuns de amenintarea cu moartea a nazistilor. Chiar daca simtise nevoia sa-l umileasca, sa-i „plateasca” pentru toti anii de rica interetnica pe care i-au trait impreuna. Evreul ii da in continuare cafeaua pe datorie. (…) Scriitorul nu face altceva decit sa intre atit de adinc in detaliile culturale, morale si comportamentale ale fiecarei etnii, incit sa poata scoate la suprafata exact acel echilibru care a facut posibila convietuirea acestor etnii pe teritoriul Romaniei, timp de sute de ani. Dar, tocmai pentru a face demonstratia corecta a suprapunerii mentalitatilor pe care le expune in textul literar, foloseste elemente atit de realiste, incit scrierile lui par cronici sau jurnale personale reale. Pacatul literar este al cititorului superficial care confunda profunzimea textului realist cu realitatea, desi sintem in secolul XXI, deja de aproape 17 ani.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.