Nadja ascunde subiacent, dincolo de suprafata cu reflexe memorialistice, o intricata retea simbolica, urzita din subtile aluzii, insertii intertextuale migalos intretesute, trimiteri pour les connaisseurs la istoria secreta a suprarealismului si la recuzita lui de tehnici, marote si fetisuri. Prima treime din carte imbraca mai degraba forma lapidara a manifestului, Andre Breton lasindu-se sedus de tentatia teoretica de a-i pregati Nadjei „intrarea in scena” printr-o anamneza a maruntelor intimplari, a straniilor coincidente si a „ecuatiilor poetice” care ii anunta aparitia. Expansiva propedeutica la suprarealism, colajul de speculatii declansate de tulburatoarea intrebare „Cine sint eu?” implica o initiere, usor disimulata sub faldurile contingentului, in arcanele miscarii ce se construieste din mers si aproape de la sine, sub privirile nedumerite ale initiatorului ei, care se simte mai degraba un „martor nauc” la nasterea ei torsionata. Prieteniile sale literare, lecturile sale initiatice, filmele si spectacolele pe care le vizioneaza, jocurile si experimentele la care ia parte alcatuiesc lantul de episoade pregatitoare care anticipeaza intilnirea lui Breton cu sine insusi. In momentul in care Andre Breton o va intilni pe Nadja intr-una din flanarile sale pe bulevardele pariziene, el e deja avizat sa intimpine „evenimentul de la care fiecare e indreptatit sa astepte dezvaluirea sensului propriei vieti”. Deopotriva fascinanta si periculoasa, pe muchia fragila dintre poezie si nebunie, aventura (re)cunoasterii in oglinda aburita a unei alte fiinte devine o calatorie tatonanta prin „paradisul capcanelor”. Incet si fara scapare, poetul otravit de dulceata imbietoare a reveriilor se lasa prins in mrejele propriei nade poetice, captiv in sclipitoarea tesatura pe care singur si-a impletit-o, in „pinza de paianjen” care „ar fi lucrul cel mai scinteietor si mai gratios de pe lume daca in colt, sau prin preajma, nu s-ar afla paianjenul”.

Related products

Clasicii modernității

Nadja

André Breton
INDISPONIBIL
Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.