Biblia lui Dore
Biblia lui Dore
Biblia lui Dore
Biblia lui Dore
Biblia lui Dore
Biblia lui Dore
Biblia lui Dore
Biblia lui Dore
Biblia lui Dore
Biblia lui Dore
Biblia lui Dore
Biblia lui Dore
Biblia lui Dore
Biblia lui Dore
Biblia lui Dore
Biblia lui Dore
ISBN
973-46-0476-7
An apariție
2006
Lună apariție
11
Număr pagini
256
Tip ediție
broșată
Format
106x180
Colecție
BIBLIOTECA POLIROM
Domenii

Biblia lui Dore

Autori: Torgny Lindgren
 
Traducere din limba suedeza si note de Elena-Maria Morogan.
Actiunea romanului este plasata in nordul Suediei, in tinutul Vasterbotten, ca majoritatea cartilor lui Lindgren. Despre aceasta regiune, scriitorul afirma: „Nu poti lasa in voia soartei tinutul mlastinilor si al grohotisului. Singura posibilitate e sa «inscrii» in el oameni. E ceea ce am vrut sa fac intreaga mea viata: sa inscriu oameni in peisaj”. Acest lucru ii reuseste de minune in romanul Biblia lui Dore, al carui protagonist isi relateaza povestea la un dictafon. Povestitorul, care este cel mai de seama cunoscator al operei lui Gustave Dore si este fascinat de gravurile facute de acesta pentru Biblie, nu poate sa scrie sau sa citeasca. O forma grava de dislexie, care in copilarie l-a facut sa ajunga intr-un azil de „needucabili”, se dovedeste ulterior o binecuvintare a existentei lui: privirea sa, incapabila sa deosebeasca literele, a fost ascutita si rafinata de gravurile marelui artist francez. Pierderea exemplarului din Biblia lui Dore, cartea care i-a incintat copilaria, este motorul care declanseaza in erou impulsul de a crea opera vietii lui. Destinul sau ii ofera autorului ocazia sa descrie o intreaga lume, ordonata si in acelasi timp usor stranie, cu personaje memorabile. In fiecare pagina a cartii se recunoaste talentul naratorului de a capta atentia cititorilor, talent care l-a impus pe Torgny Lindgren printre cei mai mari prozatori suedezi contemporani.
An apariție
2006
Lună apariție
11
Număr pagini
256
Tip ediție
broșată
Format
106x180
Fără comentarii


Despre autori


Torgny Lindgren s-a nascut in anul 1938 in Raggsjo, Vasterbotten. A debutat cu poezii in 1965, dar primul mare succes l-a avut cu romanul Drumul sarpelui pe munte (1982), distins cu Marele Premiu pentru Literatura al Uniunii Scriitorilor Suedezi, roman care a fost transpus pe ecran in 1986, in regia lui Bo Winderberg. I-au urmat romanele Frumusetea lui Merab (1983, premiul Aniara), Batseba (1984, premiul Esselte si premiul francez Femina pentru carte straina), Legende (1986), Lumina (1987), Miere de bondari (1995, premiul August), Caltabosul (2002, premiul Radiodifuziunii Suedeze), care a aparut si in limba romana la Editura Polirom (2004). Cel mai recent volum al sau este Biblia lui Dore, aparut in Suedia in 2005 si tradus imediat in citeva tari europene, inclusiv in Romania (Polirom, 2006). In 1990 prozatorul suedez a primit titlul de doctor honoris causa al Universitatii din Linkoping, iar in 1991 a devenit membru al prestigioasei Academii Suedeze.


Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.