La căpcăunii veseli
ISBN
973-681-057-7
An apariție
2002
Lună apariție
12
Număr pagini
312
Tip ediție
broșată
Format
106x180
Colecție
BIBLIOTECA POLIROM
Domenii

La căpcăunii veseli

Autori: Daniel Pennac
 
Traducere de Gabriela si Constantin Abaluta
Daniel Pennac este inventatorul unei familii ticnite, devenita celebra, prin intermediul romanelor sale, in toata Europa. Mai multe fete si baieti, aflati la virsta copilariei si adolescentei (Louna, Thérèse, Clara, Jeremy, Piciul), facuti de aceeasi mama cu mai multi tati succesivi si tot succesiv abandonati (impreuna cu neastimparatul ciine Julius) in seama fratelui mai mare, Ben. In afara functiei de substitut de tata, Ben o mai indeplineste la serviciu si pe cea neoficiala, dar cit se poate de reala, de „tap ispasitor“. In cadrul marelui magazin universal unde lucreaza, el se lasa sistematic umilit de cumparatorii unor produse defecte. Insa apoi trece la atac si cauta sa-i induioseze in toate modurile, etalindu-si lacrimogen conditia de functionar amarit ce va fi dat afara din slujba, nu va mai fi primit nicaieri si va sfirsi… la casa de nebuni. Scopul este sa-i faca pe nemultumiti sa-si retraga plingerea, iar directorul magazinului sa nu le mai plateasca despagubiri. Atentate succesive cu bombe traditionale perturba viata magazinului si, printr-o ciudata coincidenta, ultimul care trece prin zona ulterior afectata este intotdeauna Ben. Ironia, deriziunea, sarcasmul, verva pamfletara, umorul si duiosia sint pe rind sau concomitent folosite in fiecare pagina a acestui roman ingenios construit, alert, dens, complex, cinematografic, tradind o scriitura degajata si lipsita de accente moralizatoare.
An apariție
2002
Lună apariție
12
Număr pagini
312
Tip ediție
broșată
Format
106x180
Fără comentarii


Despre autori


Unul dintre cei mai iubiti scriitori francezi contemporani, Daniel Pennac s-a nascut in 1944, in Maroc. Si-a petrecut copilaria in Africa si in Asia. A obtinut licenta in litere la Nisa si, asa cum el insusi declara, „de vreme ce nu voiam sa ma fac ziarist, am devenit profesor de franceza”. Debuteaza in 1973 cu un pamflet intitulat Cui serveste serviciul militar? In 1979 scrie impreuna cu romanul Tudor Eliad doua romane politice burlesti in maniera lui Ilf si Petrov: Copiii Ialtei si Mos Craciun. In 1985, dupa o calatorie in Brazilia si in urma unui pariu, publica la prestigioasa editura Gallimard romanul La capcaunii veseli (Polirom, 2002, 2012), actul de nastere al celebrului Benjamin Malaussene. Ii vor urma Zina carabina (1987; Polirom, 2003), Micuta vinzatoare de proza (1989; Polirom, 2004), distins cu premiul Livre Inter, Domnul Malaussene (1995), Domnilor copii (1997, ecranizat in acelasi an), Fructele pasiunii (1999; Polirom, 2004) si Dictatorul si hamacul (2003; Polirom, 2005, 2014), romane ale caror tiraje depasesc un milion de exemplare. Pennac este, de asemenea, autorul unui eseu extrem de hazliu intitulat Ca un roman (1992), in care le aminteste celor care poate au uitat faptul ca lectura, asemenea iubirii, prelungeste viata. In iunie 2002 i-a fost decernat Premiul International Grinzane Cavour, iar in 2008 marele premiu Metropolis bleu pentru intreaga sa cariera.


Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.