- La reducere!
- -40%
- ISBN
- 978-630-344-072-9
- An apariție
- 2024
- Lună apariție
- 11
- Număr pagini
- 264
- Tip ediție
- broșată, ilustrată
- Format
- 130x200
- Colecție
- -
- Domenii
Eseuri despre artă şi ştiinţă
Autori: Eric R. Kandel
Valabilitate promotie: - 22-11-2024 in limita stocului disponibil.
Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină 2000
Eric R. Kandel este autorul bestsellerului Epoca inconștientului.
Traducere de Adina Avramescu
Ediţie ilustrată alb-negru și color
„Această colecţie de eseuri adună la un loc pasiunea mea de o viaţă pentru artă şi munca mea neobosită din domeniul neuroştiinţei pentru a explora modul în care percepem arta. În centrul acestei explorări se află fascinaţia mea aparte pentru arta şi cultura Vienei de la 1900. A fost o epocă în care schimbul liber de idei între artişti, istorici ai artei şi oameni de ştiinţă a dat naştere modernismului şi conceptului de «contribuţie a privitorului»: descoperirea faptului că arta este incompletă fără implicarea perceptuală şi emoţională a spectatorului.
Plecând de la acest concept, am început să învăţăm despre modul cum foloseşte creierul nostru reguli specializate şi universale pentru a construi lumea vizuală, ca, de pildă, ceea ce vedem într-o pictură. În acelaşi timp însă creierul aplică unei imagini şi experienţele, amintirile şi emoţiile noastre personale. A înţelege modul cum interacţionează aceste procese de ordin superior pentru a rezulta contribuţia privitorului este una dintre marile provocări cu care se confruntă neuroştiinţa în secolul XXI. Artiştii înşişi recunosc importanţa proceselor inconştiente – ale lor şi ale privitorului – şi pot să le folosească în mod deliberat în actul de creaţie sau să le conteste.” (Eric R. Kandel)
„O analiză dinamică şi erudită a experienţei artei.” (Kirkus Reviews)
„Eseurile despre artă şi ştiinţă ale lui Eric R. Kandel reprezintă o lectură fascinantă şi incitantă care tratează minunat interacţiunea complexă dintre modul de funcţionare a creierului şi reacţiile noastre emoţionale la artă. Este o dovadă a priceperii lui Kandel de a face ştiinţa abordabilă şi relevantă pentru experienţele noastre de zi cu zi în ceea ce priveşte arta. Această carte este o lectură obligatorie pentru toţi cei interesaţi de modurile profunde în care arta şi ştiinţa se intersectează pentru a ne defini percepţia asupra lumii.” (Mental Health Affairs)
- An apariție
- 2024
- Lună apariție
- 11
- Număr pagini
- 264
- Tip ediție
- broșată, ilustrată
- Format
- 130x200
Despre autori
Eric R. KANDEL (n. 1929, Viena), unul dintre pionierii ştiinţei cognitive moderne, a fost profesor la Columbia University şi a activat în cadrul Howard Hughes Medical Institute. A fost director fondator al Centrului pentru Neurobiologie şi Comportament din cadrul Colegiului Medicilor şi Chirurgilor, Columbia University, iar în anul 2000 a fost unul dintre laureaţii Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în semn de recunoaştere a importanţei studiilor sale privind învăţarea şi memoria. Este autorul mai multor lucrări, printre care Psychiatry, Psychoanalysis, and the New Biology of Mind (2005) şi Reductionism in Art and Brain Science: Bridging the Two Cultures (2016), precum şi coautor al volumului Principles of Neural Science (1981). De acelaşi autor, la Editura Polirom au mai apărut: Mintea tulburată. Ce ne spun ciudăţeniile creierului despre noi înşine (2020), Epoca inconştientului. Explorarea inconştientului în artă, minte şi creier, din Viena anului 1900 până în zilele noastre (2023) şi În căutarea memoriei. Apariţia unei noi ştiinţe a minţii (2024).