- ISBN
- 978-973-46-8256-0
- An apariție
- 2020
- Lună apariție
- 10
- Număr pagini
- 504
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 160x235
- Colecție
- -
- Domenii
Enciclopedia imaginariilor din Romania. Vol. II: Patrimoniu și imaginar lingvistic
Autori: Elena Platon
Volum coordonat de Elena Platon
Consultant științific: Gheorghe Chivu
Coordonator general: Corin Braga
Al doilea volum al Enciclopediei imaginariilor explorează patrimoniul și imaginarul lingvistic din România. Autorii abordează limba română ca un element esențial în definirea identității naționale și colective și ca un instrument important de conservare a moștenirii „imateriale”, spirituale, a unei comunități. Cercetarea îmbină inovativ două perspective asupra limbii, cea patrimonială și cea a imaginarului lingvistic, cu scopul de a releva etapele fundamentale ale devenirii limbii române, precum și cîteva dintre reprezentările asupra acesteia. Volumul oferă o sinopsă istorică comprehensivă, structurată pe fluxuri imaginare transversale, care depășesc interpretările clasice ale faptelor de limbă, deschizînd noi căi de analiză.
„Enciclopedia imaginariilor din România își propune să ofere o perspectivă sinoptică asupra moștenirii culturale și a identităților spirituale din România. Avînd în centru conceptul de imaginar cultural și social, proiectul folosește mai multe metodologii multidisciplinare pentru a pune în evidență principalele domenii ale reprezentărilor colective românești. Conceptele științifice directoare sînt: cercetarea imaginarului, bazine semantice, cîmpuri culturale și lingvistice, constelații de imagini, identitate fractală. Această imagine panoramică a patrimoniului cultural și spiritual românesc dorește să facă posibile aprofundarea și cultivarea identităților naționale, locale și de grup, în cadrul interculturalismului european.” (Corin Braga)
- An apariție
- 2020
- Lună apariție
- 10
- Număr pagini
- 504
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 160x235
Despre autori
Elena Platon este conferenţiar doctor la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi director al Institutului Limbii Române ca Limbă Europeană (ILR-LE), din cadrul aceleiaşi instituţii. Domeniile sale de interes sînt etnologia şi antropologia. Dintre volumele publicate menţionăm Frăţia de cruce. O formă arhaică de solidaritate socială (2000) şi Biserica mişcătoare. Eseu de socioantropologie religioasă (2006). O altă arie de cercetare însemnată o constituie lingvistica aplicată, în special achiziţia limbii române ca limba a doua, domeniu în care a elaborat diferite studii, manuale şi materiale de specialitate.