Eu voi fi ultima
Eu voi fi ultima
Eu voi fi ultima
Eu voi fi ultima
Eu voi fi ultima
Eu voi fi ultima
Eu voi fi ultima
Eu voi fi ultima
Eu voi fi ultima
Eu voi fi ultima
Eu voi fi ultima
Eu voi fi ultima
Eu voi fi ultima
Eu voi fi ultima
Eu voi fi ultima
Eu voi fi ultima
Eu voi fi ultima
Eu voi fi ultima
Eu voi fi ultima
Eu voi fi ultima
ISBN
978-973-46-8007-8
An apariție
2019
Lună apariție
12
Număr pagini
304
Tip ediție
broșată
Format
130x200
Colecție
-
Domenii

Eu voi fi ultima

Povestea captivităţii mele şi lupta mea împotriva Statului Islamic (ediţia 2019)

Autori: Nadia Murad , Jenna Krajeski , Amal Clooney
39,95 lei

Premiul Nobel pentru Pace, 2018

Vezi eBook
 

Cuvînt-înainte de Amal Clooney
Traducere de Irina‑Marina Borţoi

Nadia Murad s-a născut și a crescut în Kocho, un sat de fermieri și păstori yazidiți din nordul Irakului. Pe 15 august 2014, cînd Nadia avea doar 21 de ani, viața tihnită din satul natal a luat sfîrșit odată ce acesta a fost ocupat de ISIS. Bărbații care au refuzat să se convertească la islam au fost executați, trupurile lor fiind aruncate în gropi comune, iar Nadia, alături de celelalte tinere, a fost dusă la Mosul și vîndută ca sclavă. A fost ținută în captivitate, bătută și violată în repetate rînduri, pînă cînd, ca printr-o minune, a reușit să evadeze, găsind adăpost în casa unei familii de musulmani sunniți. Eu voi fi ultima este un apel la acțiune împotriva brutalității Statului Islamic, povestea celui care își dorește să supraviețuiască și o scrisoare de dragoste către o țară pierdută, o comunitate fragilă și o familie destrămată de război.

„De cînd o cunosc, Nadia nu doar că s-a făcut auzită, ci a devenit glasul fiecărui yazidit căzut victimă genocidului, al fiecărei femei abuzate, al fiecărui refugiat abandonat. Cei care au crezut că prin cruzimea lor o pot reduce la tăcere s-au înșelat. Spiritul Nadiei Murad nu este frînt, iar vocea ei nu va fi înăbușită. Dimpotrivă, în paginile de față glasul ei este mai puternic ca oricînd.” (Amal Clooney)

„Murad ne face să întrevedem atrocitățile care i-au distrus familia și aproape au exterminat fragila ei comunitate. Memoriile ei curajoase sînt un pas important către tragerea la răspundere a celor care au comis aceste crime oribile.” (The Washington Post)

„Aceste memorii tulburătoare relatează experiențele prin care a trecut Nadia Murad și ridică întrebări privind complicitatea martorilor care au acceptat tacit suferințele celorlalți.” (The New Yorker)

„Povestea curajoasă a Nadiei Murad este o lectură esențială care dă fiori. Oricine vrea să înțeleagă așa-zisul Stat Islamic ar trebui să citească Eu voi fi ultima.” (The Economist)

„Un volum devastator, dar care inspiră și îndeamnă urgent la acțiune.” (Kirkus Reviews)

An apariție
2019
Lună apariție
12
Număr pagini
304
Tip ediție
broșată
Format
130x200
Fără comentarii


Despre autori


Nadia Murad (n. 1993) este activistă pentru drepturile omului. A primit Václav Havel Human Rights Prize și Sakharov Prize și este primul Ambasador ONU al Bunăvoinței pentru demnitatea supraviețuitorilor traficului de ființe umane. Împreună cu Yazda, o organizație pentru drepturile yazidiților, depune în prezent toate eforturile pentru a aduce Statul Islamic în fața Curții Penale Internaționale sub acuzația de genocid și crime împotriva umanității. Pentru mai multe detalii, vizitați nadiamurad.org.Jenna Krajeski este jurnalistă, corespondentă din Istanbul. În 2010 şi 2011 a locuit la Cairo, unde a fost editor şi reporter pentru versiunea în engleză a ziarului egiptean Al-Masry Al-Youm (apoi Egypt Independent). În ultimii ani şi-a îndreptat atenţia către minorităţile kurde din Turcia şi Irak. A scris articole pentru The New Yorker, Slate, The Atlantic, The Nation, The New Republic.Amal Clooney practică avocatura la Londra şi este specializată în drept internaţional şi în drepturile omului. De asemenea, este lector asociat la Columbia Law School. Este consilierul legal al Nadiei Murad şi al altor femei yazidite care au fost înrobite sexual de ISIS în Irak şi Siria şi lucrează pentru a se asigura că responsabilii pentru crimele comise de ISIS sînt aduşi în faţa tribunalelor naţionale şi internaţionale.