- ISBN ePub
-
978-973-46-3368-5
- ISBN PDF
-
978-973-46-3369-2
- An apariție
-
2012
- Tip ediție
- eBook
- Format
- ePub (Adobe DRM), PDF (Adobe DRM)
- Colecție
- -
- Domenii
Le Neant roumain. Un entretien/Neantul românesc. O convorbire
Autori: Sorin Antohi , Luca Pițu , Emil Cioran
Texte liminare de Sorin Antohi si Luca Pitu
Volumul, care include transcrierea inregistrarii a doua din cele aproximativ patru ore de conversatie purtata intre Emil Cioran, Luca Pitu si Sorin Antohi (acasa la Cioran, pe 5 octombrie 1991), documenteaza unele dintre temele cioraniene intr-un mod mai autentic decit interviurile formale. Este o incercare de a salva titlul (sintetic, dureros si obsedant), spiritul si o parte din substanta acelei carti pe care Emil Cioran nu a mai apucat sa o scrie si care l-a urmarit toata viata: Le Neant roumain (Neantul romanesc).
„Oamenii ma intreaba: «Cum se face ca e un asemenea haos in Romania?»… Atunci le spun: «Uitati cum stau lucrurile, am plecat din tara mea acum 53 de ani. Nu va pot da un raspuns precis, dar exista cu siguranta ceva deranjat in sufletul romanesc...». Si, in cele din urma, de oboseala, le spun: «Este esecul permanent»… Asta e nelinistitor. Fiindca romanii sint totusi un popor inteligent. Dar e ceva exterior! Straluceste, dar nu are o baza. Exista ceva in neregula la radacina. Si asta e probabil drama. E un defect incurabil.” (Emil Cioran)
Pentru a asculta inregistrarea audio a convorbirii (in format *.mp3) click aici:
Neantul romanesc – partea intii
Neantul romanesc – partea a doua
- An apariție
- 2009
- Lună apariție
- 10
- Număr pagini
- 272
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
Despre autori
Sorin Antohi (n. 1957) este istoric al ideilor, eseist, traducător. Studii de engleză, franceză (Iaşi) şi istorie (Paris). A predat la University of Michigan, Ann Arbor; Universitatea din Bucureşti; Central European University, Budapesta (unde a fost şi prorector academic, şef de departament, director fondator al Pasts, Inc., Center for Historical Studies) etc.; cercetări la institute de studii avansate (Bielefeld, Stanford, Berlin, Essen, Viena), în alte universităţi şi instituţii. A coordonat proiecte şi reţele de cercetare, colecţii de carte; a fost în conducerea unor instituţii, organisme profesionale (membru în biroul Comitetului Internaţional de Ştiinţe Istorice), publicaţii, fundaţii; a (co)organizat conferinţe, colocvii, seminare, şcoli de vară etc. A publicat între altele cinci volume de autor (unul la Paris), şase de convorbiri, şapte coordonate (unele în colaborare), şapte traduse din franceză şi engleză (cu Mona Antohi). Membru în Academia Europaea. Mai multe la www.sorinantohi.org.