- ISBN ePub
-
978-973-46-3226-8
- ISBN PDF
-
978-973-46-3227-5
- An apariție
-
2012
- Tip ediție
- eBook
- Format
- ePub (Adobe DRM), PDF (Adobe DRM)
- Colecție
- TOP 10+
- Domenii
Omar cel orb a primit Premiul „Cea mai îndrăgită carte a anului 2012” şi a fost nominalizat la Premiile „Augustin Frăţilă”.
Ultimul roman al trilogiei orientale, din care mai fac parte Istoria romanţată a unui safari şi Demonii vîntului, Omar cel orb ne poartă în lumea fascinantă a Iranului contemporan. O carte despre paradis şi infern, iubire, credinţă şi moarte, prin care Daniela Zeca afirmă răspicat că, în mileniul al treilea, subiectele, dar şi problemele lumii globale sînt ale tuturor şi nu le putem găsi o soluţie decît împărtăşindu-le.
„Într-o poveste de dragoste şi destine îmbucăţite precum oglinzile persane, Daniela Zeca ne invită să cunoaştem prin ochii eroului său Omar o ţară orientală enigmatică şi plină de contradicţii, dar să ne şi recunoaştem în povestea unui exil. Omar este povestitorul orb autoexilat din Iranul sofisticat al civilizaţiilor şi religiilor suprapuse într-o ţară est-europeană (România?) a instinctelor primare recent eliberate din chingile totalitarismului. Sensibilă, fină observatoare şi pe alocuri crudă, autoarea ne oferă descrierea unui alt Orient, necunoscut nouă, într-o carte ce nu poate fi lăsată din mînă.” (Alexandru Bălăşescu)
„Într-o lume care se lasă tot mai mult colonizată emoţional de clişeele occidentale, Daniela Zeca are curajul de a privi în direcţia opusă... Ea scrie un roman iniţiatic inspirat de un Orient căruia, dintr-o leneşă orbire, îi ignorăm oglinzile vitale.” (Matei Vişniec)
- An apariție
- 2017
- Lună apariție
- 8
- Număr pagini
- 280
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 106x180
Despre autori
Daniela Zeca-Buzura este absolventă a Facultăţii de Litere din Bucureşti, a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a unui masterat în ştiinţele comunicării. Din anul 2001 este doctor în filologie al Universităţii din Bucureşti şi lector la catedra de presă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul aceleiaşi universităţi. La sfîrşitul anului 2006 a primit distincţia „Personalitatea europeană a anului pentru România” – secţiunea televiziune, acordată de Fundaţia Eurolink şi Comisia Europeană. Din martie 2003 a fost redactor‑şef al redacţiei Literatură‑Arte, iar în perioada 2004‑2012, directorul canalului de televiziune TVR Cultural. A mai publicat volumele: Orfeea (poezie, Viitorul Românesc, 1994), Îngeri pe carosabil (proză, Coresi, 2000), Melonul domnului comisar (critică literară, Curtea Veche, 2005), Jurnalismul de televiziune (Polirom, 2005), Totul la vedere. Televiziunea după Big Brother (Polirom, 2007), Veridic. Virtual. Ludic. Efectul de real al televiziunii (Polirom, 2009; Premiul pentru eseu al Asociaţiei Naţionale a Profesioniştilor de Televiziune din România), Istoria romanţată a unui safari (roman, Polirom, 2009, 2011; Premiul revistei Convorbiri literare), Demonii vîntului (roman, Polirom, 2010, 2013), Zece zile sub văl / Ten Days Under the Veil (jurnal de călătorie, Litera, 2011) şi La taclale cu idolii (Polirom, 2015). În prezent este membră a Uniunii Scriitorilor din România, producător şi moderator al mai multor emisiuni de pe canalul TVR2 al serviciului public de televiziune.