- La reducere!
- ISBN
- 978-973-46-2167-5
- An apariție
- 2011
- Lună apariție
- 0
- Număr pagini
- 272
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
- Colecție
- SERIA DE AUTOR Norman Manea
- Domenii
Romanul, cenzurat la prima sa aparitie, e un elogiu absolut al invinsului. Intr-un mod criptic, sint evocate orori, suferinte, crize, o lume nefericita, esuata, tragica. Departe de ispitele evaziunii, romanul dezvolta o intreaga incursiune psihologica intr-un cadru social bine determinat – Romania anilor ‘50. Povestea este inovatoare ca metoda, structurata in trei parti – „Ea”, „Tu”, „Eu” –, fiecare scrisa in alt stil, dar pornind de la o sursa comuna. Personajele, in amintirea carora trauma razboiului este inca proaspata, dar care sint sensibile si la micile placeri ale vietii, sint prizoniere intr-o societate dominata de etica comunista a muncii si disciplinei, de demagogie si suspiciune, in care supravegherea si arestarile distrug zilnic nenumarate vieti.
„Un scriitor superb, care ne ofera o marturie extraordinara despre viata intensa si dramatica din timpul uneia dintre cele mai grotesti si feroce dictaturi. Norman Manea scrie fara amaraciune sau resentimente, cu o incredibila libertate a spiritului, cu fantezie si chiar cu umor.” (Mario Vargas Llosa)
„Grandoarea literara a lui Norman Manea consta in capacitatea sa de a analiza subtil procesele larvare de degradare, subteranele sufletului si ale sentimentelor in care se elaboreaza mecanismele rezistentei, dar si ale duplicitatii si ale experimentarii curajoase, carnavalul dezlantuit si baroc al minciunii generalizate.” (Claudio Magris)
„In ciuda exilului american, Norman Manea continua sa scrie in limba romana – el afirma ca un scriitor locuieste propria limba si ca o poate duce cu sine oriunde. Norman Manea se afirma asadar ca un mare scriitor cosmopolit, care duce cu sine in lume propria lume.” (Antonio Tabucchi)
„Pentru mine, Norman Manea este un memento al puterii constructive a memoriei ca mijloc de incadrare a prezentului fara nostalgie sau amaraciune. Este o raritate. Si este unul dintre putinii care stiu ca in vremurile moderne am ajuns aproape sa ne pierdem capacitatea de a salva decenta si a ne reinnoi umanitatea.” (Leon Botstein)
- An apariție
- 2011
- Lună apariție
- 0
- Număr pagini
- 272
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
Despre autori
Norman MANEA, unul dintre cei mai apreciaţi prozatori şi eseişti români, profesor de literatură europeană şi „writer in residence” la Bard College. De la debutul în 1966 şi până în 1986, când a plecat din ţară, a publicat 10 volume (5 romane, 3 volume de proză scurtă, 2 volume de eseuri). A fost distins cu Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (1979) şi Premiul Uniunii Scriitorilor (1984, anulat de către Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste). După 1986, Norman Manea a fost tradus în peste 30 de limbi, cărţile sale fiind elogios recenzate. Volumele publicate în SUA au figurat în selecţia celor mai importante apariţii editoriale din The New York Times. Scriitorului i s‑au decernat în 1992 Bursa Guggenheim şi Premiul MacArthur („Nobelul american”). În 1993, Biblioteca Naţională din New York l‑a sărbătorit cu prilejul acordării distincţiei „Literary Lion” al bibliotecii. În 2002, i s‑a decernat Premiul internaţional de literatură Nonino pentru „Opera omnia”, iar în 2006 Premiul Médicis Étranger pentru Întoarcerea huliganului. Tot în 2006, a fost distins cu Meritul Cultural în grad de comandor de către preşedintele României, a fost ales membru al Academiei de Arte din Berlin şi în juriul internaţional al Premiului Nonino. În 2010, guvernul francez i‑a acordat titlul şi medalia de „Commandeur dans l’Ordre des Arts et des Lettres”. În 2011, Norman Manea a primit prestigiosul premiu literar Nelly Sachs şi a fost invitat să devină membru de onoare al Royal Society of Literature. În 2016, a fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Ofiţer de către preşedintele României. La Editura Polirom, de acelaşi autor au apărut, unele în mai multe ediţii: Întoarcerea huliganului, Plicuri şi portrete, Fericirea obligatorie, Despre Clovni: Dictatorul şi Artistul, Anii de ucenicie ai lui August Prostul, Plicul negru, Sertarele exilului. Dialog cu Leon Volovici, Înaintea despărţirii. Convorbire cu Saul Bellow, Vorbind pietrei, Atrium, Variante la un autoportret, Vizuina, Curierul de Est. Dialog cu Edward Kanterian, Cuvinte din exil (împreună cu Hannes Stein), Captivi, Cartea fiului, Zilele şi jocul, Laptele negru, Pe contur, Octombrie, ora opt, Ceaiul lui Proust şi alte povestiri şi Umbra exilată. În 2012, Uniunea Scriitorilor din România i‑a decernat Premiul Naţional pentru Literatură. În 2013, Uniunea Scriitorilor l‑a nominalizat pentru Premiul Nobel, iar în 2014, PEN‑ul românesc a reiterat propunerea. În 2016 a primit Marele Premiu pentru Literatură în limbile romanice al Târgului Internaţional de Carte de la Guadalajara, Mexic.