Mitra
Mitra
Mitra
Mitra
Mitra
Mitra
Mitra
Mitra
Mitra
Mitra
Mitra
Mitra
Mitra
Mitra
Mitra
Mitra
ISBN
978-973-46-2024-1
An apariție
2011
Lună apariție
7
Număr pagini
200
Tip ediție
cartonată
Format
130x200
Colecție
BIBLIOTECA POLIROM > Seria de autor „Doris Lessing”
Domenii

Mitra

Autori: Doris Lessing
INDISPONIBIL
9,62 lei

 
Premiul Nobel pentru literatura 2007
 
 
Traducere in premiera din opera lui Doris Lessing de Anca-Gabriela Sirbu
 
Mitra (The Cleft, 2007) este o cronica fictiva a evenimentelor care au dus la facerea lumii, compusa din frinturile de informatii pe care le are la dispozitie un istoric din epoca romana. Avem de‑a face, prin urmare, cu doua epoci apuse, insa din intrebarile pe care si le pun personajele, ni se sugereaza, cu blinda ironie, ca s-ar putea sa nu fim foarte departe nici in ziua de azi. Claritatea si simplitatea expunerilor obliga cititorul sa revada lucrurile intr-o forma redusa la esential, in special in privinta relatiilor dintre barbati si femei, dar fara sa ocoleasca marile teme si temeri ale oamenilor – vina, riscul, violenta, razbunarea, curiozitatea, increderea; capacitatea de-a ne dori lucruri diferite, schimbarea sau, dim­potriva, inclinatia de-a ne lasa angrenati
intr-un sistem, intr-un stil de viata, care doar pare sa dureze o vesnicie.
 
„Doris Lessing are o apetenta extraordinara fata de straniile vulnerabilitati ale oamenilor, iar descrierile relatiilor dintre ei sint de o frumusete cutremuratoare.” (The Times)
 
„Rasa umana a spus povesti inca de la inceputurile ei. (...) Povestile si spunerea povestilor – iata cea mai pretioasa mostenire pe care o avem. Toata intelepciunea zace in povestile si cintecele noastre. Prin povesti ne construim experientele. Este cit se poate de simplu: s-a nascut, a trait, a murit. Iata modelul povestilor noastre – un inceput, un mijloc si un sfirsit. Structura exista in mintile noastre.”
(Doris Lessing)
 
Mitra este o explorare a unei lumi primitive, a felului in care ar fi putut sa arate daca ar fi fost populata in intregime de femei – niste creaturi lenese, dependente de comunitate, lipsite de scopuri sau intentii – si mai ales a haosului care s-ar fi creat atunci cind, din senin, fara nici o explicatie, s-ar fi nascut primul baiat.” (The Observer)
 
„Intregul volum este o fabula, iar subiectul satirei il reprezinta modelele comportamentale, neschimbate in timp, ale femeilor si barbatilor. In lumea fiintelor primitive, care invata sa se adapteze unele cu altele, femeile nu pot intelege neglijenta barbatilor, care nu sint in stare sa asculte, iar barbatii sint scosi din sarite de criticile si reprosurile femeilor...” (New Statesman)
 
Originea speciilor, revizuita... ironic, provocator, epic, eretic, postmodern, intr-o descriere cit se poate de vie.” (The Miami Herald)
 
„E posibil ca Doris Lessing sa fi identificat vesnica discordie dintre barbati si femei. Din nou, cu aceeasi inteligenta care taie in carne vie.” (Los Angeles Times)
An apariție
2011
Lună apariție
7
Număr pagini
200
Tip ediție
cartonată
Format
130x200
Fără comentarii


Despre autori


Doris Lessing (Doris May Tayler) s‑a nascut in Persia (actualul Iran) pe 22 octombrie 1919, din parinti britanici. Ulterior, familia ei s‑a mutat in Rhodesia de Sud (in prezent, Zimbabwe). Primul roman, The Grass Is Singing, o reflectare a propriei copilarii petrecute in Africa neagra, a aparut in 1949. Atrasa de ideologia comunista, se disociaza definitiv de aceasta pe la mijlocul anilor ’50, in urma denuntarii abuzurilor regimului stalinist. Intre 1951 si 1959 publica ciclul Children of Violence, apoi inovatorul Carnet auriu (1962), experiment literar si joc indraznet cu multiple perspective, considerat o adevarata Biblie a feminismului. In anii ’70 si ’80 urmeaza seria romanelor „despre spatiul interior, printre care se numara O coborare in infern (1971; Polirom, 2007), Memoirs of a Survivor (Memoriile unei supravietuitoare, 1974) si ciclul romanelor SF (Canopus in Argos: Archives, 1979‑1983). Ulterior publica Al cincilea copil (1988), Love, Again (1996) si Ben, in the World (2000). Pentru Under My Skin: Volume One of My Autobiography, to 1949 (1995) i‑a fost decernat James Tait Black Memorial Prize. A doua (si ultima) parte a autobiografiei sale, Walking in the Shade, aparuta in 1997, a fost nominalizata la National Book Critics Circle Award. De‑a lungul impresionantei sale cariere a fost distinsa cu cele mai prestigioase premii literare din Europa, iar in 2007 a devenit a unsprezecea femeie careia i s‑a decernat Premiul Nobel pentru Literatura. Dintre romanele sale, la Editura Polirom au aparut in traducere: O coborire in infern (2006), Povestiri africane (2008), Al cincilea copil (2008), Memoriile unei supravietuitoare (2010), Carnetul auriu (2011) si Mitra (2011).


Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.