Familia lui Pascual Duarte
Familia lui Pascual Duarte
Familia lui Pascual Duarte
Familia lui Pascual Duarte
Familia lui Pascual Duarte
Familia lui Pascual Duarte
Familia lui Pascual Duarte
Familia lui Pascual Duarte
Familia lui Pascual Duarte
Familia lui Pascual Duarte
Familia lui Pascual Duarte
Familia lui Pascual Duarte
Familia lui Pascual Duarte
Familia lui Pascual Duarte
Familia lui Pascual Duarte
Familia lui Pascual Duarte
Familia lui Pascual Duarte
Familia lui Pascual Duarte
ISBN
978-973-46-0470-8
An apariție
2010
Lună apariție
3
Număr pagini
216
Tip ediție
broșată
Format
106x180
Colecție
BIBLIOTECA POLIROM > Proză XX
Domenii

Familia lui Pascual Duarte

Autori: Camilo José Cela
 
Traducere din limba spaniola de Mona Tepeneag

Premiul Nobel pentru Literatura, 1989

Primul roman al lui Cela, Familia lui Pascual Duarte, a aparut mai intii in Argentina, din cauza continutului considerat prea violent in climatul tensionat de dupa Razboiul Civil din Spania, si a cunoscut o popularitate enorma in deceniul urmator. Cartea este o autobiografie fictiva care povesteste viata unui ucigas aflat in spatele gratiilor, in asteptarea condamnarii la moarte. Pascual Duarte este un criminal singeros, dar si o victima a unui mediu social distructiv, iar viata sa reflecta realitatea cruda a Spaniei rurale din timpul dictaturii franchiste. Este un personaj ce aminteste de Strainul lui Albert Camus prin starea de vid interior cu care se confrunta.

„Dupa Don Quijote, Familia lui Pascual Duarte este probabil cea mai citita carte in Spania!“ (The New York Times)

„Majoritatea cartilor au de asteptat, inainte sa devina clasice; dar absolut totul in Familia lui Pascual Duarte – conceptia, grandoarea temei abordate, dezolarea, cumpatarea – este material pentru o opera clasica inca de la bun inceput.“  (Alastair Reid)

„O carte memorabila... Familia lui Pascual Duarte ii confera scriitorului un loc de vaza in traditia picaresca spaniola si, totodata, un loc aparte in contemporaneitate, alaturi de Celine sau Malaparte.“ (New York Times Book Review)

„In cazul lui Pascual Duarte, mai ca a trebuit, cind a venit momentul, sa recurg la chirurgie, nu numai ca sa-l curat de ceea ce era de prisos, ci si ca sa-i restitui ceea ce i se furase; pina la urma, din fericire, a fost de ajuns o sapuneala zdravana. Desi acum, recitindu-l dupa atitia ani, am fost tentat sa-l dichisesc cu mai multa grija si osteneala, am preferat totusi sa las lucrurile, in esenta, asa cum erau si sa nu ma ating de nimic.“ (Camilo Jose Cela)
An apariție
2010
Lună apariție
3
Număr pagini
216
Tip ediție
broșată
Format
106x180
Fără comentarii


Despre autori


Camilo Jose Cela (1916-2002), unul dintre marii scriitori spanioli ai secolului XX, s-a nascut in Iria Flavia. A luptat in Razboiul Civil din Spania de partea generalului Franco. Dupa al Doilea Razboi Mondial lucreaza ca scriitor si jurnalist si va adopta o pozitie critica fata de regimul generalului Franco. Unele din scrierile sale, considerate mult prea provocatoare, sint interzise de regim, iar revista literara Papeles de Son Armadans, condusa de Cela, este victima unor atacuri sistematice din partea autoritatilor. A debutat cu La Familia de Pascual Duarte (Familia lui Pascual Duarte; in pregatire la Editura Polirom), in 1942, care il impune ca pe un scriitor de mare forta, iar in 1952 apare romanul La Colmena (Stupul; in pregatire la Editura Polirom), unul dintre cele mai importante romane spaniole postbelice. De-a lungul timpului, Cela a publicat romane, nuvele, culegeri de povestiri, carti de calatorie, piese de teatru, versuri si publicistica. Unul din proiectele sale, asa-numitul Diccionario secreto (Dictionarul secret), un dictionar de argou al limbii spaniole, a scandalizat societatea spaniola traditionalista. In 1957 Camilo Jose Cela este numit membru al Academiei Regale Spaniole. Printre alte titluri si functii publice pe care le-a detinut, romancierul se numara si titlul nobiliar de marchiz de Iria Flavia, acordat de regele Spaniei, Juan Carlos I, precum si cel de senator regal in Parlamentul spaniol.

In anul 1988 Cela publica romanul Cristo versus Arizona (Cristos versus Arizona), cu un puternic impact asupra publicului si criticilor. In anul imediat urmator, romancierului spaniol i se acorda Premiul Nobel pentru Literatura. In decursul carierei sale Camilo Jose Cela a mai primit numeroase alte premii literare prestigioase, printre care amintim Premiul Criticilor (1956), Premiul National pentru Literatura (1984), Premiul Printului de Asturias pentru Literatura (1987) si Premiul Cervantes (1995).


Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.