- ISBN ePub
-
978-973-46-9476-1
- ISBN PDF
-
978-973-46-9477-8
- An apariție
-
2023
- Tip ediție
- eBook
- Format
- ePub (Adobe DRM), PDF (Adobe DRM)
- Colecție
- HEXAGON
- Domenii
Mitul inteligenţei artificiale
De ce computerele nu pot gândi la fel ca noi
Autori: Erik J. LarsonTraducere de Ovidiu-Gheorghe Ruţa
Conform mitului inteligenței artificiale, apariția acesteia este inevitabilă, fiind doar o chestiune de timp. Ne aflăm deja pe drumul care duce către o inteligență a mașinilor echivalentă cu cea umană și apoi la superinteligență. De fapt, lucrurile nu stau deloc așa și acest drum există doar în imaginația noastră.
Mintea umană funcționează altfel decât ceea ce numim inteligență artificială: oamenii fac conjecturi pe baza propriei experiențe și a contextului. Inteligența umană este o rețea de presupuneri bazate pe ceea ce cunoaștem despre lume. Nu știm cum să programăm aceste raționamente intuitive. Nu există vreun algoritm pentru inteligența generală. Pentru obținerea unui asemenea algoritm, ar fi necesar un salt științific major – iar în prezent nimeni nu are idee ce formă ar putea lua acesta.
Există o vogă a inteligenței artificiale, al cărei mit este omniprezent în lumea de azi. Cartea lui Erik J. Larson explică originile acestui mit științific și cultural, ce știm și ce nu știm despre perspectivele realizării unei inteligențe artificiale de nivelul celei umane și de ce ar trebui să prețuim mai mult singura inteligență adevărată pe care o cunoaștem deocamdată – a noastră.
- An apariție
- 2022
- Lună apariție
- 6
- Număr pagini
- 304
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 135x200
Eroarea legată de superinteligență • Singularitatea, trecut și prezent • Înțelegerea limbajelor naturale • Învățarea automată și big data • Probleme ale deducției și ale inducției • Inferența abductivă • Mitologia inteligenței artificiale invadează neuroștiințele • Sfârșitul științei?
Despre autori
Erik J. Larson (n. 1971) este un autor, antreprenor şi informatician american. În 2009 a obţinut un doctorat în filosofie la University of Texas at Austin cu o disertaţie în care a combinat informatica, lingvistica şi filosofia. La începutul anilor 2000 a lucrat pentru Cycorp, o companie care se ocupă cu inteligenţa artificială. A făcut cercetare, a publicat articole în domeniul tehnologiei şi a colaborat cu The Atlantic, Los Angeles Review of Books şi alte reviste de specialitate.