- La reducere!
- ISBN
- 978-973-46-9006-0
- An apariție
- 2022
- Lună apariție
- 5
- Număr pagini
- 320
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
- Colecție
- EGO. PROZĂ
- Domenii
Martin Plant, regizor, american. Ana-Maria Iacob, scenografă, româncă. O nuntă în Brașov, o escapadă în Munții Făgărașului, o viață în doi începută în candoarea și frumusețea a două suflete pereche. Dar în a treia zi a căsniciei lor Ana dispare pur și simplu. Soțul ei este considerat suspect, însă ancheta poliției e sistată din lipsă de probe. Suferința lui Martin capătă noi dimensiuni după ce descoperă jurnalul Anei, o Ana neștiută, încercând să pătrundă înțelesul scrierilor mistice ale iudaismului. În visele ei notate cu acuratețe, un înger (sau un demon?) îi desenează planul unei case, în fapt Templul lui Solomon adus la scară. Martin înțelege că trebuie să construiască această casă chiar pe locul unde dispăruse soția lui. Înțelege că, odată ridicat, templul îi va aduce înapoi dragostea. Un proces greu și complicat, care îi va pune la încercare răbdarea și credința în oameni: este atacat și tâlhărit, amenințat de autorități, ocolit de sătenii habotnici și superstițioși, acuzat că vrea să se închine lui Satan. Cu toate acestea, limitele în care este împins, efortul supraomenesc la care se supune, transfigurările prin care trece îi vor limpezi mintea și sufletul: Ana lui e aici, în această serenitate a ființei, și îl așteaptă. Iar el e hotărât să facă pasul spre ea.
„Cartea de față e scrisă în cheia cabalei literale, temurah. Aici metoda devine un proces de construcție care duce către un adevăr incontestabil: dragostea e căderea în cer, calea spre iluminarea sufletului.“ (Paul Țanicui)
Fragment în lectura autorului- An apariție
- 2022
- Lună apariție
- 5
- Număr pagini
- 320
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
Despre autori
Paul ŢANICUI a fost, de-a lungul timpului, vânzător de cărţi, marochiner, săpător de fântâni în fosta Iugoslavie, vânzător ambulant de cârnaţi italienești, topitor de plumb într-un atelier de vitralii, copywriter în diverse agenţii de publicitate (BBDO, Publicis), iniţiator, dezvoltator și producător al proiectelor muzicale Shukar și Shukar Collective. A contribuit, ca producător delegat, la realizarea unui album world music susţinut de Peter Gabriel. A absolvit Facultatea de Film din cadrul UNATC București și activează ca scenarist și regizor de film (Iagalo, Mousse au Chocolat, Two Lives). Este autorul așa-numitei „reality-book” Trăind pe credit (Brumar, 2012), al romanului Quimera (Humanitas, 2015) (prilej cu care Andrei Codrescu a scris despre el că „face parte din familia lui Márquez și a lui Mark Twain”), al volumului de poezie Cealaltă inimă (2016, apărut în ediţie de lux cu cinci gravuri originale semnate Ciprian Mureșan; reeditat la Paralela 45, 2019), al romanului Contre-jour (Curtea Veche Publishing, 2018) și al albumului biografic Comédia ţiganilor (Curtea Veche Publishing, 2019), dedicat faimosului Taraf de Haidouks. La Editura Polirom i-a apărut, în 2022, romanul Căderea.