- ISBN
- 973-46-0420-1
- An apariție
- 2006
- Lună apariție
- 12
- Număr pagini
- 224
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
- Colecție
- EGO. PROZĂ
- Domenii
O scriitoare pe care o recomanda Mircea Cartarescu: „Reusita Fetei din casa vagon consta in poezia de mare forta a evocarilor, amintirilor si fantasmelor tuturor personajelor, care nu sint decit avatarele uneia si aceleiasi voci eminamente feminine. Tot ce pot spera de-acum incolo e ca acest roman crud, ciudat si atit de original sa o impuna, in fine, pe Ana Maria Sandu ca pe o scriitoare de prima mina.”
Un roman impresionant, spectaculos, foarte bine controlat stilistic. Naratiunea este structurata in trei parti, fiecare relatata de catre o alta voce. Prima parte este romanul unei fetite, Ileana, care isi traieste copilaria plina de neintelesuri echivalente cu niste miracole. A doua parte, narata de catre fiica Ilenei, Ina, reconstituie viata femeii de mai tirziu, de la momentul intilnirii viitorului sot, Stefan, pina la consolarea, datorata brutalitatilor acestuia, in bratele unui amant si sinuciderea ei ulterioara. In a treia parte, naratiunea ii apartine Ilenei insesi, tinara, inca la liceu, care isi cunoaste, in timpul unei vacante la Costinesti, viitorul sot. Stefan se arata inca de pe acum un tip violent, fiind capabil insa si de gesturi de tandrete.
- An apariție
- 2006
- Lună apariție
- 12
- Număr pagini
- 224
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
Despre autori
Ana Maria SANDU a debutat în 2003 cu volumul Din amintirile unui Chelbasan (Editura Paralela 45), reeditat în 2013 la Editura Art. Cartea a fost tradusă în limba franceză în 2010 cu titlul L’écorchure. În 2006 a publicat la Editura Polirom, în colecția „Ego. Proză”, romanul Fata din casa vagon, text care stă la baza spectacolului de teatru cu același nume pus în scenă în 2019, iar în 2010 romanul Omoară-mă! Acesta din urmă a fost tradus în limba italiană (Uccidimi!, Aìsara, 2012), iar în 2018 a apărut în limba maghiară, la Vince Kiadó Kft. În 2013 a publicat Aleargă, de asemenea dramatizat, iar în 2017 volumul de proză scurtă Pereți subțiri. Au urmat volumul de eseuri Mama îmi spune că am o viață frumoasă (2019) și biografia romanțată Hortensia Papadat-Bengescu. Străina (2021), toate apărute la Editura Polirom. A mai publicat două cărți pentru copii, În țara vacilor fericite (2023) și Vacanță în Portocalia (2024), la Editura Frontiera. Trăiește la București. Este redactor la revista Dilema.
Foto autoare: Robert Petreanu