- ISBN
- 973-681-600-1
- An apariție
- 2004
- Lună apariție
- 12
- Număr pagini
- 216
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
- Colecție
- EGO. PROZĂ
- Domenii
Prefata de Liviu Antonesei
„Ioana Baetica stie ce este aceea o provocare ca la carte! Primul capitol al microromanului «Pulsul lui Pan», care deschide cartea, este o enciclopedie a sexului in toate formele sale de manifestare. M-am intrebat de ce autoarea a tinut sa ne faca de la bun inceput aceasta spectaculoasa, torida si vag atroce trecere in revista. Pentru a ne provoca? Desigur, dar intr-un sens ceva mai adinc decit pare la prima vedere. Ea nu ne-a provocat de dragul provocarii, ci ne-a provocat pentru a ne verifica si selecta. Ne-a supus probei cu apa regala. Cine trece cu bine de acest prim text/test, cine nu este dizolvat de acid merge mai departe – ca in skinneriana instruire programata! Iar cine merge mai departe are norocul sa parcurga o carte splendid construita, de un rafinament aproape desavirsit.” (Liviu Antonesei)
„Cartea cuprinde patru nuvele si un roman. Romanul l-am scris in vreo trei saptamini. Nuvelele le-am scris pe o insula unde era foarte frig si multa ceata. Am prins si mult peste in perioada aia. Ca s-o scriu, a trebuit sa-mi institui un exercitiu de decantare poetica, l-am numit eu. Adica in fiecare dimineata, dupa ce ma spalam pe dinti, scriam un poem. Abia apoi ma apucam de prozele mele. Asta ca sa scap de metaforele care se stringeau in mine. Altfel ar fi dat buzna in roman si n-ar mai fi iesit nimic. Le-am permis citorva totusi sa dea o raita prin carte. In tot timpul cit am scris romanul «Pulsul lui Pan» nu m-am visat pe mine in nici o noapte. Ceea ce a fost minunat.“ (Ioana Baetica)
Puteți descărca gratuit forma electronică a cărții (PDF) aici.
(Reproducerea parțială sau integrală, prin orice mijloace, a cărților incluse în Biblioteca on-line a editurii este interzisă. Nerespectarea acestei obligații constituie o încălcare a dreptului de proprietate intelectuală și se pedepsește conform legilor în vigoare.)
- An apariție
- 2004
- Lună apariție
- 12
- Număr pagini
- 216
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
Despre autori
Ioana Baetica Morpurgo s-a născut în 1980. A absolvit Facultatea de Litere din Bucureşti, apoi masteratul de Antropologie Culturală SNSPA. A fost cercetător pe tema culturii tranziţiei în România postcomunistă la Universitatea Exeter, Marea Britanie, unde a şi predat un seminar de „Societăţi Contemporane”. A publicat articole pe teme literare şi socioculturale în reviste precum Romȃnia literară, Dilema Veche, Academia Caţavencu, Observator cultural, New Internationalist, Contemporary Review, Lichtungen, Buchkultur etc. A contribuit cu eseuri şi proză scurtă la diverse antologii – Cartea cu bunici (2007), The Review of Contemporary Fiction (2010), Erotographos 50+1 (2010), Best of: Proză scurtă a anilor 2000 (2013), Poveşti cu scriitoare şi mămici (2014), 10 000 de semne (ICR, 2017). Prima ei carte, Fişă de înregistrare (Polirom, 2004), a fost selectată pentru premiul de debut al României literare. Romanul său Imigranţii (Polirom, 2011) a fost premiat cu bursa de creative writing Kulturkontakt – Viena. Proza sa a fost tradusă în spaniolă, engleză, sîrbă, albaneză, germană şi italiană. Ȋn 2016, într-o tentativă (ratată) de a deraia trenul Brexit din Marea Britanie, a organizat o serie de conferinţe şi dezbateri pe tema Europei – spirit comun. Din 2004 trăieşte în sudul Angliei, unde scrie, cîntă la pian, înoată în ocean şi coordonează un proiect de hedonism al ideilor – Lectures on Everything.