- ISBN
- 978-973-46-1035-8
- An apariție
- 2008
- Lună apariție
- 5
- Număr pagini
- 696
- Tip ediție
- cartonată
- Format
- 130x200
- Colecție
- BIBLIOTECA POLIROM > Clasicii modernității
- Domenii
Traducere, prefata, tabel cronologic si note de Emil Iordache
Lui Boris Leonidovici Pasternak i s-a decernat Premiul Nobel pentru Literatura in 1958, pentru "importantele sale realizari atit ca poet, ci si ca unul dintre reprezentantii marii traditii epice ruse", conform declaratiei comitetului Nobel.
Romanul a fost ecranizat in 1965 de David Lean, cu Omar Sharif si Julie Christie in rolurile principale, iar filmul a fost distins cu cinci premii Oscar, patru Globuri de Aur si doua premii Grammy si inclus pe lista celor mai bune 100 de filme ale tuturor timpurilor. Adaptarea pentru televiziune din 2002, in regia lui Giacomo Campiotti, cu Hans Matheson si Keira Knightley, a obtinut trei nominalizari la premiile BAFTA.
Destinul celei mai cunoscute carti a lui Boris Pasternak, romanul Doctor Jivago, va fi la fel de dificil si sinuos. Inceput in iarna lui 1945 si finalizat un deceniu mai tirziu, acesta va fi publicat in 1957 in traducere italiana la editura Feltrinelli. Pe plan international, cartea va inregistra un succes considerabil, dar, in ciuda eforturilor lui Pasternak, aparitia sa in URSS se dovedeste imposibila, iar autorul devine tinta unei campanii de presa sustinute, culminind cu excluderea sa din Uniunea Scriitorilor, precum si din Asociatia Scriitorilor din Moscova. Reabilitarea lui Pasternak se va produce abia in 1987, iar ulterior acesteia Doctor Jivago va vedea, in sfirsit, lumina tiparului si in tara sa de origine, cu o intirziere de peste treizeci de ani
- An apariție
- 2008
- Lună apariție
- 5
- Număr pagini
- 696
- Tip ediție
- cartonată
- Format
- 130x200
Despre autori
Boris Leonidovici Pasternak (1890-1960) s-a nascut la Moscova, intr-o familie apartinind cercului intelectual si artistic al epocii, printre oaspetii sai frecventi numarindu-se Lev Tolstoi, Rahmaninov, Skriabin, Verhaeren si Rilke. Din 1909 pina in 1913, Pasternak studiaza filosofia la Universitatea din Moscova, perioada in care incepe sa frecventeze cenaclurile literare si face primele incercari de traducere (din poezia lui Rilke). Debuteaza in 1914, cu volumul de versuri Geamanul din nori, urmat de Pe deasupra barierelor (1917) si Sora mea, viata (1922), ramas pina astazi unul dintre titlurile de referinta ale liricii moderne. De-a lungul anilor ’20 si ’30 reputatia scriitorului se consolideaza, iar Pasternak incepe sa fie perceput drept unul dintre liderii generatiei sale literare. Incepind din 1937 insa, atacurile politice la adresa lui devin tot mai numeroase, intetindu-se si mai mult imediat dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. In acest context cultural tulbure si amenintator, Pasternak este nominalizat de sapte ori pe lista candidatilor la Premiul Nobel pentru Literatura, care ii va fi decernat in 1958 si pe care, in urma unor presiuni si amenintari repetate, scriitorul va fi nevoit sa-l refuze. Drept rezultat al unei decizii fara precedent a Academiei Suedeze, ceremonia de decernare a premiului va avea loc post-mortem, in 1989.