- ISBN
- 978-973-46-0935-2
- An apariție
- 2008
- Lună apariție
- 5
- Număr pagini
- 704
- Tip ediție
- cartonată
- Format
- 130x200
- Colecție
- BIBLIOTECA POLIROM > Clasicii modernității
- Domenii
„Priveste, inger, catre casa este, deopotriva, o denuntare a provincialismului specific micilor orase si o splendida incercare de a-l pastra nealterat. In esenta, este un roman despre identitate si despre formarea unui artist." (The New York Times)
„Thomas Wolfe ar avea sanse sa devina unul dintre cei mai mari scriitori ai lumii. Cartea sa de debut e atit de adinca si de cuprinzatoare, incit include in ea intreaga existenta americana." (Sinclair Lewis)
„Daca ar fi trait mai mult, Wolfe ar fi ajuns cu siguranta cel mai mare scriitor american al tuturor timpurilor." (The New York Times Book Review)
„Printre contemporanii lui si ai mei, il consider pe Thomas Wolfe primul si cel mai important, pentru ca noi toti am esuat, dar Wolfe a trait esecul cel mai grandios, caci s-a straduit cel mai mult sa spuna totul... A avut poate un talent care il depasea pe al nostru, ar fi putut deveni cel mai mare scriitor american..." (William Faulkner)
- An apariție
- 2008
- Lună apariție
- 5
- Număr pagini
- 704
- Tip ediție
- cartonată
- Format
- 130x200
Despre autori
Thomas Clayton Wolfe (1900-1938) este considerat unul dintre cei mai importanti scriitori ai secolului trecut. La virsta de saisprezece ani, a fost admis la Universitatea din North Carolina, unde a inceput sa colaboreze la ziarele si revistele studentesti. Patru ani mai tirziu, si-a continuat studiile de dramaturgie la Harvard, sub indrumarea lui George Pierce Baker, fondatorul Atelierului 47. In scurt timp a trecut insa la proza, considerind-o forma de exprimare optima pentru stilul care-l caracterizeaza, o explozie violenta de adjective si adverbe care capteaza realitatea inconjuratoare ca pe o tesatura senzoriala robusta si densa. In timpul vietii i-au aparut doar patru carti: romanele Look Homeward, Angel (Priveste, inger, catre casa, 1929; in pregatire la Editura Polirom) si Of Time and the River (1935), culegerea de povestiri From Death to Morning (De la moarte pina-n zori, 1935) si eseul cu caracter autobiografic The Story of a Novel (1936). A murit tinar, din cauza unei tuberculoze meningo-cerebrale, in ultimii trei ani din viata fiind inconstient. Alte doua romane, The Web and the Rock, 1939 si You Can’t Go Home Again, 1940, au aparut postum, lor adaugindu-li-se volumul de povestiri The Hills Beyond, 1941 si alte antologii de proza scurta si versuri. In ciuda scurtei sale cariere, opulenta limbajului si originalitatea scriiturii fac din Thomas Wolfe unul dintre cei mai straluciti si mai apreciati scriitori ai secolului XX.