Editia a II-a, revizuita
Ce se ascunde in spatele unei fotografii de nunta din perioada interbelica si cum pot nuntasii hieratici, surprinsi spre aducere-aminte pe cartonul sepia, sa depuna marturie despre icsul aparut misterios pe chipurile lor?
Nicolae Stan scrie un roman de suspans si in acelasi timp reconstituie o epoca aflata, inca, sub semnul intrebarilor fara raspuns. Din gesturi si fapte cotidiene, rapoarte informative ale Serviciilor de Securitate, dosare de urmarire, documente si studii socio-antropologice, portrete de victime si calai, se profileaza doar o parte de lume – in aparenta – pe fundalul careia curge implacabil o apa neagra, al carei vuiet tulbura sunetul grav al unei istorii greu incercate.
„Cartea lui Nicolae Stan este una din putinele incercari reusite de roman total in proza autohtona. Distribuirea registrelor functionale se face cu o dexteritate diabolica si ar putea duce la ideea unei conspiratii (a vocilor in roman), indreptata impotriva logicii curente a prozei. Apa neagra este o carte de mare si etimologic distructiva fluiditate.” (Dan-Silviu Boerescu)
„
Apa neagra este un roman antitotalitarist care are de toate – de la moravuri sociale si politica, pina la erotism, crima si senzational. Nicolae Stan priveste universul concentrationar cu ochi ciclopic de moralist, vazind monstruos barbaria societatii comuniste. El prezinta astfel o lume «pe dos», lumea de carnaval, in sensul bahtinian al expresiei.” (Nicolae Oprea)