In acest episod intra in scena Nikola Studenov, fiul unor tarani bulgari din judetul Mehedinti. Dupa ce urmeaza liceul in Craiova anilor 1960 si este pregatit pentru viata de citiva seniori interbelici iesiti de curind din inchisoare, tinarul se hotaraste sa fuga de serviciul militar obligatoriu. Intre timp, incendiaza un bordel satesc si este introdus in miscarea legionara de un fost sef de cuib, care il ajuta sa treaca Dunarea inot in Iugoslavia. De acolo fuge in Grecia „regimului coloneilor”, dar se stabileste la Paris, unde o vreme traieste ca gigolo. Peste douazeci de ani devine un respectabil profesor suplinitor la Sorbona si un impa-timit al cailor si al cailor-putere. O vizita la Ambasada Republicii Socialiste Romania este suficienta ca sa i se inventeze un dosar de agent de influenta ceausist. Revenit in tara dupa 1989, cel cunoscut acum ca Nic Studeno da iama in frumusetile dimbovitene, umplind de gelozie inimile tinerilor corporatisti bucuresteni. Trecutul sau, insa, se razbuna…
„Cartuse este cel mai bun titlu lansat de Concursul de debut al Editurii Cartea Romaneasca (premiat la editia din 2011) si cea mai convingatoare intrare in scena in genul (auto)fictiune din ultima vreme.” (Tania Radu)
„Autorul a stiut sa presare in text semintele pentru surprize viitoare, atit pentru dornicii de suspans, cit si pentru cei care mai vor sa afle despre muzica secreta a vietii. Dupa asa un debut, avem toate motivele sa ne asteptam la o cariera redutabila in literatura pentru Andrei Pogorilowski.” (Luminita Corneanu)
„
Cartuse este un roman cit se poate de delectabil, scris impecabil, caci Andrei Pogorilowski are o eleganta si o siguranta a sintaxei remarcabile , iar stilul nu este citusi de putin sentimental sau melodramatic.” (Marius Chivu)