Noul volum de memorii al lui Leo Butnaru pune fata in fata cartea de amintiri „Copil la rusi”, eseul psiho-filozofic „Romanii si Enciclopedia sufletului rus”, afin fiindu-i compendiul „Gombrowicz: idei (si) pentru realitatea romaneasca”, si exegeza eseistica „Lista basarabeana”, despre tragica perioada de colonizare prin care au trecut romanii dintre Prut si Nistru dupa 28 iunie 1940. Discursul este autobiografic, dar si al celor care se recunosc in timpurile de acum 50-60 de ani sau in epoca Represans (a teribilelor represiuni comuniste, numita „a calusului in creier”). Este o carte a carei unicitate consta nu doar in sinceritatea evocarilor, ci si in profunzimea analizei spatiului contemporan ex-sovietic, ramas o enigma atit pentru cititorii, cit si pentru istoricii (literari) din dreapta si din stinga Prutului.
„Ne incarcam memoria cu numele unor politicieni inculti si agresivi, dar ii ignoram pe oamenii nostri de cultura, de la care am avea de invatat. Un asemenea om este Leo Butnaru, poet, eseist si traducator de elita… Civilizat si surizator, Leo Butnaru este si o prezenta cuceritoare in societate. La discutiile cu alti scriitori, la intilnirile cu publicul, la festivalurile de poezie din alte tari se remarca imediat prin capacitatea de a comunica in mai multe limbi si prin eleganta atitudinii.” (Alex. Stefanescu)
„Leo Butnaru! Numele sau este rostit cu consideratie cel putin in trei capitale –Chisinau, Bucuresti, Moscova. Poet, prozator, traducator, exeget in stiinta literaturii, eseist… Talentat si inteligent, avid, nedomolit, Leo Butnaru e categoric personalizat, concomitent fiind si clasic, si avangardist. Mai simplu spus, e un talent
sui generis. El iubeste nu doar propria prezenta in literatura, ci insasi literatura – cu uitare de sine si deplin. Citindu-l, fiti gata sa intilniti turnuri neasteptate, descoperiri imprevizibile, ludic acaparant si probleme foarte serioase.” (Chiril Covalgi)