Editura Polirom recomandă o selecție de titluri destinate publicului larg și cititorilor juniori, care abordează istoria lumii într-un mod ușor de înțeles.
Volumele fac parte din campania „Povestea Lumii. Istoria pe înțelesul tuturor” și beneficiază de 40% REDUCERE. Oferta este disponibilă în perioada 8-15 noiembrie 2024, doar pe www.polirom.ro.
- Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA de Yuval Noah Harari, în colecția „Historia” (coord. Mihai-Răzvan Ungureanu)
Traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Povestea modului în care rețelele informaționale ne-au făcut și ne-au desfăcut lumea, de la autorul volumului Sapiens, aflat pe primul loc în topul bestsellerelor Sunday Times.
În ultimii 100.000 de ani, noi, sapiens, am acumulat o putere enormă. Dar, în ciuda tuturor descoperirilor, invențiilor și cuceririlor noastre, ne aflăm acum într-o criză existențială. Lumea este în pragul colapsului ecologic. Tensiunile politice sunt în creștere. Informațiile eronate abundă. Iar noi suntem mult prea grăbiți să intrăm în epoca inteligenței artificiale – o rețea informațională străină de umanitate care amenință să ne anihileze. Cu toate realizările noastre, de ce suntem oare atât de autodistructivi?
Nexus privește din perspectiva amplă a istoriei omenirii pentru a descoperi cum ne-a adus fluxul de informații în acest punct. Purtându-ne din epoca de piatră, prin alcătuirea Bibliei, inventarea tiparului, apariția mass-mediei și recenta reactivare a populismului, Yuval Noah Harari ne îndeamnă să analizăm relația complexă dintre informații și adevăr, dintre birocrație și mitologie, dintre înțelepciune și putere. El examinează modul în care sisteme precum Imperiul Roman, Biserica Catolică și Uniunea Sovietică s-au folosit de informații pentru a-și atinge scopurile, fie ele bune sau rele. Și abordează alegerile imperative cu care ne confruntăm în contextul în care inteligența nonumană ne amenință însăși existența.
Informațiile nu reprezintă materia primă a adevărului, nici nu sunt o simplă armă. Nexus explorează calea de mijloc dintre aceste extreme care încă ne dă o speranță, iar astfel, redescoperă umanitatea noastră comună.
Poveștile ne-au adus laolaltă.
Cărțile ne-au răspândit ideile – și mitologiile.
Internetul a promis cunoaștere infinită.
Algoritmul ne-a aflat secretele – iar apoi ne-a asmuțit pe unii împotriva altora.
IA ce va face?
Nexus este povestea palpitantă a modului cum am ajuns la acest moment și a alegerilor urgente pe care trebuie să le facem acum ca să supraviețuim – și să prosperăm.
- O istorie a lumii în 47 de graniţe. Poveștile din spatele liniilor de pe hărțile noastre de Jonn Elledge
Traducere din limba engleză de Petru Iamandi
Ce înseamnă, mai exact, o graniţă? În afară de separarea unor teritorii, o simplă linie trasată pe o hartă lasă o amprentă ale cărei efecte se fac simţite secole sau chiar milenii întregi şi care traversează generaţii din epoci şi din lumi cu totul diferite. Într-un stil ludic şi degajat, dar şi articulat şi cu o excelentă abilitate de a sintetiza şi de a sublinia esenţa semnificaţiei unei graniţe, Jonn Elledge ne arată cum încă trăim într-o lume organizată în funcţie de frontierele imaginate de romani sau de mongoli şi cum nevoia de împărţire a teritoriilor nu se manifestă doar la nivel politic şi administrativ, ci se răsfrânge asupra întregului spaţiu care ne înconjoară. De la ţări, oraşe şi cartiere, până la zone minuscule aflate în mijlocul deşertului, pe gheţari şi în spaţiul cosmic, nimic nu scapă pornirii oamenilor de a împărţi în „al nostru” şi „al celorlalţi”, în ciuda consecinţelor care deseori se dovedesc a fi cu adevărat catastrofale.
- Furtuna barocă. Poemul unei epoci de Bogdan Suceavă, în colecția „Eseuri și confesiuni”
Constituită dintr-o serie de paradoxuri, deopotrivă poem şi naraţiune, eseu şi confesiune, Furtuna barocă îi oferă cititorului o radiografie a secolului al XVII-lea, marcat de Războiul de Treizeci de Ani şi de revoluţia ştiinţifică. Conflagraţii motivate cultural şi religios aveau să pună stăpânire pe Europa timp de decenii, schimbându-i pentru totdeauna înfăţişarea. Însă tot atunci a fost şi începutul unei perioade în care au avut loc unele dintre cele mai importante descoperiri ştiinţifice şi o înflorire a artelor, a ştiinţelor şi a filosofiei. Pornind de la aceste realităţi, autorul propune o reflecţie asupra naturii mecanismelor istoriei şi a felului în care punctele de turnură de altădată se pot dovedi a fi relevante chiar şi astăzi, într-o epocă în care tehnologia pare că i se poate substitui omului în orice domeniu, inclusiv în arta scrisului. Un text profund personal, ce invită la multiple analize şi avertizează asupra pericolului dispariţiei originalităţii, încheiat cu o serie de consideraţii despre importanţa literaturii azi şi în deceniile viitoare.
- Seria „Aventuri în timp” de Dominic Sandbrook, în colecția „Junior. Istorie” (coord. Dan Croitoru)
Ilustrații de Edward Bettison
Vârsta recomandată: 10 +
- Aventuri în timp. Alexandru cel Mare, traducere de Petru Iamandi
Alexandru are un vis măreț: să fie conducătorul întregii lumi. Așa că pleacă de acasă, din mult iubita sa Macedonie, împreună cu prietenii din copilărie și cu calul Bucefal, să și-l împlinească. Dominic Sandbrook ne este ghid prin deșerturile Egiptului, la oracolul din Siwa, prin zăpezile din munții Persiei, prin Afganistan și până în India, urmărind expedițiile incredibile ale lui Alexandru, de-a lungul cărora acesta îi învinge pe toți cei care i se opun. Căci orice este posibil cu ajutorul zeilor…
- Aventuri în timp. Cleopatra, traducere de Petru Iamandi
Cleopatra a VII-a, ultima regină a Egiptului, a fost o femeie de o inteligență și un farmec cu totul deosebite, al cărei nume a devenit sinonim cu frumusețea și eleganța, curajul și ambiția. Se trăgea dintr-o familie de aventurieri macedoneni, veniți în Egipt odată cu Alexandru cel Mare, care întemeiaseră neobișnuita dinastie ptolemaică. A visat de mică la putere și glorie, iar când și-a învins fratele și sora pentru a deveni regină, a fost convinsă că zeii îi hărăziseră o soartă măreață. Însă tot atunci, dincolo de mare se ridica o nouă putere. Destinul Cleopatrei s-a împletit de la bun început cu cel al Romei, pentru care bogata țară a Nilului era o pradă de mare preț. Printre adversarii și aliații reginei egiptene s-au numărat unii dintre cei mai faimoși conducători romani: Pompei, Iuliu Cezar, Marc Antoniu, Octavian Augustus… Deși romanii au ieșit învingători, iar povestea Cleopatrei s-a încheiat tragic, numele ei strălucește mai tare peste timp. După mai bine de două mii de ani, ea rămâne cea mai faimoasă femeie din istorie – o luptătoare, o conducătoare, o legendă.
- Aventuri în timp. Vikingii, traducere din limba engleză de Petru Iamandi
Dacă ai zărit la orizont velele pătrate ale drakkarelor, pregăteşte-te să dai piept cu cei mai de temut năvălitori din istorie şi să iei parte la aventurile din epoca vikingilor, unul dintre episoadele cele mai neobişnuite, mai captivante şi mai sângeroase din întreaga istorie. O călătorie extraordinară ce porneşte de la începuturile lumii şi crearea celor nouă tărâmuri ale universului şi te poartă nu doar prin fiordurile îngheţate şi pădurile dese ale Scandinaviei, ci şi prin regatele din apusul Europei, în munţii stranii ai Islandei, pe ţărmurile Groenlandei şi Americii de Nord şi pe râurile şi fluviile Rusiei, tocmai până la strălucitorul Constantinopol şi mai departe. Te vei întâlni cu zei şi uriaşi, elfi şi vrăjitoare, regi şi fecioare războinice, luptători cruzi şi neînfricaţi şi navigatori ce au ajuns unde nu mai îndrăznise nimeni înaintea lor. Căci nimic nu le stă în cale oamenilor nordului…
- Aventuri în timp. Cucerirea Americii, traducere de Petru Iamandi
Un împărat, Montezuma, supranumit şi „Marele Vorbitor”, căci prin el zeii se adresau milioanelor de supuşi, care le aduceau drept jertfă pe cei sortiţi şi pe cei luaţi prizonieri în războaie. Un soldat aproape necunoscut, pe numele său Hernán Cortés, venit pe mare, de la mii de kilometri depărtare, în căutarea bogăţiilor şi a gloriei. Întâlnirea dintre cei doi, stăpânitorul aztecilor şi aventurierul spaniol, avea să schimbe cursul istoriei, fiind, după cum consemna secretarul celui din urmă, „cea mai de seamă întâmplare de la crearea pământului”. Vei afla povestea unei civilizaţii deopotrivă măreţe şi înspăimântătoare, cu oraşe fascinante şi obiceiuri sângeroase, dar mai ales a incredibilelor aventuri ale primului dintre conchistadorii care au pus bazele Lumii Noi a Americii de Nord şi de Sud.
- Aventuri în timp. Primul Război Mondial, traducere de Mircea Pricăjan
Duminică, 28 iunie 1914. La Sarajevo, un tânăr bosniac trage un foc de armă și îl ucide pe prințul moștenitor al Austro-Ungariei. Atentatul fusese pus la cale de naționaliștii sârbi. Iar ceea ce a urmat a fost cu mult mai cumplit decât orice și-ar fi putut imagina cineva.
Austro-Ungaria se răzbună și declară război Serbiei, știind că Germania va fi de partea sa. Rusia ia apărarea Serbiei. Apoi Germania declară război Franței și atacă Belgia neutră. Marea Britanie sare în apărarea Belgiei. Celor două tabere beligerante – Puterile Centrale și Antanta – li se alătură Bulgaria, Imperiul Otoman, Italia, Japonia și, într-un final, Statele Unite. A fost o încleștare uriașă, cu zeci de milioane de combatanți și victime. În teatrele de luptă au fost folosite cele mai moderne arme ale vremii: zepeline, avioane, submarine și cuirasate, gaze toxice, chiar și cele dintâi tancuri. Dar dincolo de toate au fost oamenii, cei care au dus greul războiului. Nu doar soldați și marinari, piloți și comandanți, ci și infirmiere, șoferi de ambulanțe, cercetași și muncitoare din fabrici. Cartea de față este povestea lor – a epopeii vaste și teribile a Primului Război Mondial sau, cum i s-a spus la vremea aceea, Marele Război. Mulți s-au rugat să nu mai existe un altul. Dar nu a fost așa – și curând cerurile Europei se vor întuneca din nou...
- Aventuri în timp. Al Doilea Război Mondial, traducere de Mircea Pricăjan
Atunci când, într-un orășel austriac, un băiat se hotărăște să se lase de școală și să picteze cărți poștale, nu bănuiește că va intra în cartea neagră a istoriei. În Marea Britanie, alt băiat vede viitorul în care își salvează capitala și țara. În zorii unei zile cruciale, un tânăr american pășește primul pe nisipul cenușiu al unei plaje din Normandia. La Amsterdam, o fată evreică ascunsă într-un loc tainic își începe jurnalul. Locuitorii unui oraș rusesc încremenit de foame ascultă în premieră o simfonie de Șostakovici. O adolescentă japoneză își privește orașul spulberat de o singură bombă…
Un caleidoscop de perspective ce reflectă în nenumăratele sale oglinzi imaginea celui de-al Doilea Război Mondial văzută prin ochii dictatorului, ai marelui om de stat, ai soldatului de rând, ai agentului secret, ai spărgătorului de coduri, dar și prin cei ai oamenilor obișnuiți și, mai ales, ai copiilor. Căci, într-un război total, nicio viață nu rămâne neatinsă…
- Povestea lumii. Istoria pe înţelesul copiilor. Set 4 volume + casetă de colecţie de Susan Wise Bauer, în colecția „Junior. Istorie” (coord. Dan Croitoru)
Ilustraţii de Jeff West
Traducere din limba engleză de Ioana Avădănei
Vârsta recomandată: 9+
- I: Antichitatea. De la primii nomazi la ultimul împărat roman
- II: Evul Mediu. De la căderea Romei la începutul Renașterii
- III: Începutul epocii moderne. De la Elisabeta I la Goana după aur
- IV. Epoca modernă. De la imperiul victorian la căderea Uniunii Sovietice
Scrisă într-un stil direct și antrenant, Povestea lumii. Istoria pe înțelesul copiilor este o serie de patru volume care prezintă istoria omenirii din cele mai vechi timpuri și până astăzi. Capitolele fiecărui volum sunt centrate pe evenimente și personalități importante din perioada analizată și oferă un mod plăcut și accesibil de a cunoaște și a înțelege istoria.
Primul volum, consacrat istoriei antice, începe cu cei mai vechi nomazi despre care avem mărturii arheologice și se încheie cu ultimul împărat roman. Sunt descrise vechile popoare și civilizații dintre Tigru și Eufrat și din jurul Mediteranei, dar și din Orientul Îndepărtat, din Africa și de pe continentul american.
Al doilea volum, consacrat Evului Mediu, începe de la căderea Imperiului Roman de Apus sub atacurile triburilor barbare și arată cum și-au construit conducători din diversele zone ale lumii noile imperii. De la ascensiunea dinastiei Tang la Marea Schismă, de la unirea musulmanilor într-un imperiu islamic de către profetul Mahomed și urmașii lui la încoronarea lui Carol cel Mare, de la Reforma lui Martin Luther la primii împăraţi moguli, volumul ne spune povestea regilor, a împăraţilor, a liderilor religioși și a oamenilor pe care aceștia i-au condus.
Al treilea volum, consacrat începutului epocii moderne, face, în primele capitole, legătura între Sfântul Imperiu Roman și domnia Elisabetei I și se încheie cu Goana după aur. De la războinicii Japoniei și otomani la primul președinte american, de la mărul lui Newton și Ecaterina cea Mare la războaiele din Noua Zeelandă, volumul ne povestește despre regi și regine, descoperiri, revoluții și libertate. Hărţi de Sarah Park.
Al patrulea volum, consacrat epocii moderne, cuprinde principalele fapte istorice dintre anii 1850 și 2000. Vom afla că nimic nu este întâmplător și că tot ce s-a petrecut în ultimul secol și jumătate a contribuit la modelarea lumii așa cum o știm astăzi, stabilind granițele țărilor și dictând relațiile dintre popoare. Hărţi de Sarah Park.
În fiecare vineri, Polirom îți pregătește o nouă serie de recomandări de lectură. Descoperă săptămânal cărți memorabile și completează-ți biblioteca personală!