Gabriela Adameșteanu și Bogdan Suceavă, laureați ai Premiilor Agenția de Carte, ediția 2023

Marți, 31 octombrie 2023, juriul, format din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu, a anunțat câștigătorii Premiilor AgențiadeCarte.ro pentru anul editorial 2022.

Astfel, Gabriela Adameșteanu a obținut Premiul la secțiunea Proză pentru romanul Voci la distanță și Bogdan Suceavă, Premiul la secțiunea Eseu/Publicistică/Memorialistică, pentru volumul Adâncul acestei calme creste. Programul de la Erlangen și poetica Jocului secund.

Volumele câștigătoare la celelate secțiuni, aici.

Ceremonia de premiere va avea loc marți, 21 noiembrie 2023, ora 18.00, la Muzeul Național al Literaturii Române din București (str. Nicolae Crețulescu), în Sala Perpessicius.

Despre cărți

Romanul Voci la distanţă apărut în Seria de autor Gabriela Adameşteanu, Polirom 2022 și în curs de apariție în 2023, a mai obținut Premiul Cartea de Proză a anului 2022, oferit de Uniunea Scriitorilor din România, Premiul Cartea anului, la categoria Proză, acordat de Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România și a fost nominalizat la Premiile revistei Observator cultural, ediția 2023.

„Gabriela Adameșteanu e, aproape prin excelență, romancieră a actualității. Romanele ei sunt plasate în contemporaneitatea imediată, confruntându-se cu problematica socială la zi, în care acțiunea epică se încheie în chiar ziua apariției cărții. Gabriela n-are nevoie de mult spațiu epic pentru a da identitate unui personaj. Potențialul epic al romanului e intensificat prin destine prinse în chihlimbar și inserate în clasoarele biografice. De un roman-reper e vorba, cu siguranță.” (Al. Cistelecan)

Adâncul acestei calme creste. Programul de la Erlangen și poetica Jocului secund de Bogdan Suceavă, publicat în colecția Plural (Polirom, 2022), a fost nominalizat la Premiile revistei Observator cultural, ediția 2023, la categoria Critică, Istorie și Teorie literară.

„Corpul de idei pe care e construită poetica Jocului secund admite multe legături cu acea parte a matematicilor frecventate de Dan Barbilian în intervalul 1928-1935. Astfel, cele două aspecte nu pot fi separate, ci trebuie gândite împreună. Nu doar că aparțin unor domenii diferite ale creativității umane, dar conțin și idei de profunzime și de o mare dificultate, iar sarcina pe care ne-o asumăm aici e de a aduce lumină asupra conexiunii ce reunește acest câmp de idei. Miza discuției e că abia ținând seama de această dualitate a construcției literare din Joc secund putem înțelege poetica celui mai interesant dintre autorii modernismului românesc, un caz unic și greu repetabil în istoria literaturii. Interpretarea pe care o propunem e motivată de o serie de explicații pe care Barbilian singur le-a dat. Să reamintim acest fragment scris de Barbilian în 1940: «Personal mă consider un reprezentant al Programului de la Erlangen, al acelei mișcări de idei care, în ceea ce privește întinderea consecințelor și răsturnarea punctelor de vedere, poate fi asemuită Discursului Metodei sau Reformei înseși. Specializării strâmte ori tehnicității opace, de dinainte de Erlangen, se substituie un eclectism luminat».” (Bogdan Suceavă)

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.