Bookhub la MNAR. Lecturi cu Nona Rapotan. Invitatul ediției va fi Ioan T. Morar

Sâmbătă, 11 noiembrie, de la ora 11.00, vă invităm la o nouă întâlnire Bookhub la MNAR. Lecturi cu Nona Rapotan. Invitatul ediției va fi Ioan T. Morar

Pe 11 noiembrie debutează un nou sezon din seria de întâlniri Bookhub la MNAR. Lecturi cu Nona Rapotan. Dialogul este cea mai bună cale pentru a aduce scriitorul mai aproape de cititorii săi și profităm de prezența în țară a scriitorului Ioan T. Morar, ca să aflăm mai multe despre Provența, muzeele și expozițiile organizate în „ținutul secret”, dar și despre arta și artiștii români contemporani care i-au rămas aproape de-a lungul timpului. Fiindcă începem o nouă serie de întâlniri, ne-am gândit că ar fi potrivit să schimbăm și locul întâlnirilor, astfel încât participanții să cunoască mai bine muzeele și spațiile muzeale tutelate de Muzeul Național de Artă al României.

Vă invităm să luați parte la un dialog consistent despre artă, artiști, muzee și expoziții, despre ce rol are arta în viața scriitorului Ioan T. Morar, cum și de unde a început relația sa cu arta.

Dialogul dintre Ioan T. Morar și Nona Rapotan va pleca de la cele două volume dedicate Provenței, Șapte ani în Provence și Provence, ţinutul secret, două volume apărute la Editura Polirom din care relatările despre artă, artiști și expoziții nu lipsesc. Nu exista un loc mai potrivit pentru acest dialog decât Muzeul Theodor Pallady, artistul care și-a petrecut o bună parte din viață în Franța, acolo unde de ceva ani trăiește scriitorul Ioan T. Morar.

O întâlnire pusă sub semnul dialogului dintre arte, dar și a legăturii dintre arta de a scrie jurnal și arta de a menține vie atenția cititorului pentru tot ceea ce înseamnă viață culturală.

Despre Muzeul Theodor Pallady va vorbi Ileana Mitu, referent în cadrul secției de Educație, Comunicare și Proiecte culturale din cadrul MNAR.

„Aici, în Provence, dai peste fire care spun poveşti şi te duc la alte fire, la alte poveşti, la alţi oameni, la alte obiecte şi locuri, sub acelaşi cer de un albastru ireal care a atras atâţia pictori. Dacă îţi pui imaginaţia la treabă, poţi să-ţi închipui că această dimineaţă la un castel din Provence e o tapiserie colorată în care se împletesc fire venind din Roma, pete de culoare povestind despre Picasso, măslini aliniaţi pe coline, mistreţi atacând viile, încăperi luxoase pentru viitorii miri, chiar imagini de pe Valea Oltului, nuanţe de prietenie adevărată şi sentimentul că, din când în când, ni se dă şansa de a vedea, în lumina unei clipe, imaginea Paradisului proiectată pe pământ. Din când în când doar, şi din loc în loc. O tapiserie pe care v-o ofer cu drag.” (Ioan T. Morar)

„Simpla pronunțare a cuvântului Provence îndeamnă la visare. Această zonă a Franței e întruparea exotismului prin excelență, a extravaganței la îndemână, a paradisului plasat în inima Europei. Locuitor al acestui spațiu aproape utopic și improbabil, Ioan T. Morar a devenit un cronicar al miracolului. Cartea lui e un excelent ghid al evenimentelor istorice și culturale, un catalog de mentalități și ciudățenii seducătoare. Verva și umorul fac din lectura scrierii lui Ioan T. Morar un leac pentru anxietate și constituie promisiunea unei călătorii extraordinare. Jules Verne, cel care a brevetat în epoca modernă tehnicile visării cu ochii deschiși, ar avea de ce să-l invidieze pe autorul român.” (Mircea Mihăieș)

„A căuta perfecțiunea și absolutul în tot ce fac e o formă de Nebunie ce duce la suferință. Lectură, scrimă, vânătoare, femei, prietenie, Artă… le-am cerut Absolutul… Nebunie… căci nimic din ceea ce am visat în absolut nu s-a împlinit așa cum am dorit sau visat” – Theodor Pallady.

Întâlnirile „Bookhub la MNAR. Lecturi cu Nona Rapotan” înseamnă un moment special, bine petrecut în compania cărților, a autorilor și a ideilor seducătoare pe care le propune Nona Rapotan în ambianţa stimulantă a Muzeului Theodor Pallady.

UNDE? Muzeul Theodor Pallady, Strada Spătarului 22

BILET 12 lei preț întreg la care se aplică reduceri și gratuități pentru diferite categorii de public.

Evenimentul se adresează publicului de toate vârstele.

Vă așteptăm!

***

Ioan T. Morar (n. 13 aprilie 1956, Șeitin, județul Arad) a absolvit în 1981, ca șef de promoție, Facultatea de Filologie a Universității din Timișoara, secția română-franceză. Din 1987 a fost redactor la Viața studențească și Amfiteatru. După 1989 a lucrat la Cuvântul și Alianța Civică. În 1990-1991 a fost redactor-șef la „Varietăți”, TVR. Este membru fondator al Academiei Cațavencu. Între 2004 și 2009 a fost senior editor la Cotidianul. A realizat emisiuni de televiziune, activând, până în 1996, în grupul Divertis. În perioada 2010-2012 a fost consul general la Marsilia. Membru al Uniunii Scriitorilor din România. A publicat volumele de versuri Vară indiană (1984; Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor), Fumul și spada (1989), Șovăiala (2000; Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor), Nerușinarea (2003), Paloarea (2010) și Când plouă mă numesc altfel (2021; nominalizat la Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor). Poeziile sale au fost traduse în engleză, franceză, polonă, spaniolă, catalană și maghiară, în antologii și reviste culturale. La Editura Polirom a mai publicat Lindenfeld (2005, 2006, 2013; Premiul Național de Proză al Ziarului de Iași), Negru și Roșu (2013; nominalizat la Premiul „Cartea anului 2013” al României literare), Cartea de la capătul lumii (2007, 2015), Sărbătoarea Corturilor (2016, 2018; Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România), Șapte ani în Provenc (2018; Premiul Special al Uniunii Scriitorilor din România) și Fake news în Epoca de Aur. Amintiri și povestiri despre cenzura comunistă (2020; Premiul Special al Uniunii Scriitorilor). S-a stabilit în localitatea provensală La Ciotat.

*

Ileana Mitu, referent în cadrul secției de Educație, Comunicare și Proiecte culturale din septembrie 2022. A absolvit cu dublă licență de drept și istoria artei la Universitatea Paris 1 – Panthéon Sorbonne, un master de cercetare în istoria artei la aceeași facultate și un master în piața de artă la școala EAC Paris. A locuit șapte ani la Paris unde a câștigat experiență lucrând la casa de licitații PIASA și colaborând cu galeriile Rabouan-Moussion și NAG Natacha & Olivier Dassault.

*

Bookhub.ro este o platformă culturală înființată în martie 2015 care astăzi are o diversitate de rubrici dedicate evenimentelor literare, aparițiilor editoriale, concertelor și altor evenimente culturale remarcabile. Pe www.bookhub.ro să găsesc informații la zi despre expozițiile și vernisajele care au loc în București sau în orice loc din țară și despre alte evenimente culturale de interes pentru cititori și iubitorii de cultură. Interviurile întăresc coloana vertebrală a site-ului – există în portofoliul nostru dialoguri cu Guzel Iahina, Isabel Allende, Caro Santos, Eshkol Nevo, Etgar Keret, dar și cu muzicieni, actori, regizori de teatru și film și alți oameni de cultură români sau străini.

*

Muzeul Theodor Pallady adăpoștește colecția soților Serafina şi Gheorghe Răut și conține un nucleu substanțial de pânze semnate de Theodor Pallady şi peste 800 de desene şi gravuri din perioada sa pariziană, precum și picturi de școală franceză, olandeză, engleză și spaniolă din secolele XVI-XIX, sculptură mică antică și renascentistă, textile, piese de mobilier, ceramică orientală şi alte obiecte de artă decorative.

Clădirea în care funcționează muzeul, cunoscută sub numele de Casa Melik, a fost construită în a doua jumătate a secolului XVIII și este una dintre cele mai vechi şi frumoase case negustorești din Bucureşti.

Comunicat de presă MNAR

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.