Andrei Ursu și echipa sa de cercetători de la IRRD 1989 propun, de fapt, o revoluție istoriografică, o schimbare radicală de perspectivă anunțată de fapt încă din 2018-2019 prin texte publicate în Noua Revistă pentru Drepturile Omului, în volumele Trăgători și mistificatori. Contrarevoluția Securității în decembrie 1989 (Polirom, 2019) și Revoluția din 1989. Învinși și învingători (Polirom, 2020). (…) Această redeschidere (istoriografică) a Dosarului Revoluției pornește în bună parte de la analizarea documentelor Dosarului 11/P/2014 al Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (Dosarul Revoluției, în limbaj popular) și de la o serie de întrebări declanșate ca urmare a unei lacune documentare: acțiunile Securității din intervalul 22-30 decembrie 1989 au rămas mult timp necunoscute și ocultate. Nici CNSAS, nici altă instituție de cercetare nu a fost învestită legal cu dreptul de a intra în posesia documentelor emanate de la fosta poliție politică pe cale de desființare (sau a materialelor care priveau ultimele sale zile de existență). (…) Teza cărții este aceea că generalul Iulian Vlad și colegii săi din conducerea Securității, trecuți doar formal de partea revoluției, nu au divulgat în mod public detalii despre sus-amintitul plan, acoperind astfel activitatea trupelor USLA și a celorlalți „rezistenți“ ai Securității care declanșaseră acte de teroare și diversiune pe străzile din București și din alte orașe, acțiuni soldate cu mii de victime (morți și răniți) (p. 14). Pe lângă textele coordonatorilor, mai remarcăm contribuțiile semnate de Dumitru Lăcătușu, Andreea-Iuliana Bădilă, Luciana M. Jinga, Adrian-Claudiu Stoica, Andrei-Florin Sora, Mihai Dănilă, Dalia Bathory. Subiectul volumului merită investigat în continuare, evident alături de alte teme: implicarea armatei în represiunea îndreptată contra revoluționarilor, cel puțin până la decesul generalului Vasile Milea, supraviețuirea și reinventarea nomenclaturii.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.