Personajul principal al romanului Scrisori către Taisia este Adrian Doltu, care își povestește propria viață prin intermediul a douăzeci și una de scrisori către fosta sa iubită, Taisia, care a rămas o obsesie de-a lungul unei vieți ce străbate o istorie extrem de sinuoasă, greu de prins într-un tipar logic. Un aer de reproș bântuie paginile epistolelor – ratarea resimțită de Adrian Doltu, la capătul unei existențe destul de cenușii, o are în miezul său și pe capricioasa „destinatară“. Inconsecventă, alunecoasă, generatoare de stări confuze în mintea și în inima lui Adrian Doltu, Taisia amintește de „doamna T“ din Patul lui Procust. (…) Fundalul pe care se desfășoară acțiunea/ confesiunea este, în cea mai mare parte, perioada „ceaușistă“, cu cedările de rigoare, cu lașitățile de rigoare, toate suportate cu inconștiența/ inocența tinereții, care își cere locul și rostul în lume. În același timp, viața dublă, limbajul dublu, visarea dublă erau o normalitate. Ambiguitatea merge până acolo, încât personajul principal, Adrian Doltu, își întreabă propriul tată, care povestește obsesiv despre o întâlnire cu Nicolae Ceaușescu: „Am tot vrut să te întreb: ești sigur că ai dat mâna cu Tovarășul? Vreau să spun, Tovarășul e ceva real?“ Romanul începe și sfârșește cu o scenă relatată/ sugerată care îi dă rotunjime: destinatara scrisorilor, confidenta narațiunilor, este într-un tren și este împinsă brutal în afară de cineva, greu de distins, identificat la un moment dat chiar cu naratorul. Cel care o împinge o trimite spre viață, scoțând-o din cercul sufocant al poveștii, sau o trimite spre moarte? Aceasta este o întrebare la care trebuie să răspundă cititorul.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.